O echipă internaţională de astronomi a descoperit o spirală de materie din jurul unei stele gigant muribunde, surprinzând imagini cu ceea ce ar urma să se întâmple şi cu Soarele nostru, informează The Local.


"Intr-o prima faza, astrul scapa de toată materia, un proces al morţii care durează un miliard de ani. Apoi tot ce mai rămâne este nucleul stelei. Atunci devine ceea ce noi numim «pitică albă»", a declarat Hans Olofsson, liderul observatorului spaţial Onsala de lângă Göteborg.

Steaua gigant care moare se numeşte R Sculptoris, şi, asemeni altor stele aflate la finalul ciclului de viaţă, aruncă mari cantităţi de materie în spaţiu. Materia este sursă pentru materialul din care se formează noile stele şi este ceea ce a adus viaţa pe Pământ, conform oamenilor de ştiinţă.

Observatorii consideră că structura spiralată a materiei expulzate în spaţiu se datorează unei alte stele care revoluţionează în jurul lui R Sculptoris.

Descoperirea este remarcabile din prisma faptului că este prima dată când se poate observa o astfel de spirală tridimensional şi oferă indicii cu privire la modul în care va sfârşi şi steaua care dă lumină, căldură şi viaţă Pământului, relateaza Antena3.