Romania exporta IT in Uniunea Euro­peana! Cel mai bine pregatiti specialisti romani au acum sansa sa-si probeze ex­perienta in proiecte europene de anver­gu­ra. Cei care au „spart gheata”, prin cas­­t­igarea a doua proiecte de furnizare de servicii pentru organizatii ale Comisiei Europene: CORDIS si EASA, fac parte din echipa celei mai mari case romanesti de software, SIVECO Romania.

Un lucru este cert - nu e la indemana oricui sa intre pe o astfel de piata, extrem de competitiva, exigenta si selectiva. Sunt de surmontat dificultati de informare, chiar si de incredere, dar ceea ce conteaza cel mai mult atunci cand o companie do­reste sa faca acest pas sunt referintele pe care le poate oferi, soliditatea expertizei, re­comandarile si partenerii strategici pe care ii are.

CORDIS este portalul de informare pri­vind cercetarea si dezvoltarea al UE (http://cordis.europa.eu/home_en.html), un serviciu gratuit furnizat de Oficiul pentru Publicatii al Uniunii Europene. Portalul atrage peste 200.000 de vizitatori pe luna, cei mai multi din sectorul cerce­tarii si dezvoltarii, din randul intr­eprin­de­rilor, factori de decizie politica, organizatii de sprijin pentru intreprinderi, jurnalisti etc. In total, acesti utilizatori acceseaza sapte milioane de pagini si descarca 400.000 de documente lunar.

Consortiul format din SIVECO Roma­nia, compania Reggiani din Italia si com­pa­nia Artemis din Luxemburg va furniza ser­vicii de dezvoltare software si men­te­nanta pentru o perioada de pana la patru ani, in cadrul a doua contracte-cadru.

EASA este Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei, cu sediul in Germania, care este responsabila de promovarea celor mai inalte standarde de securitate in aviatia civila europeana si de protectie a mediului. In parteneriat cu INTRASOFT Interna­tio­nal, SIVECO Romania va furniza acestei agentii un sistem de gestionare a docu­men­telor, inregistrarilor si fluxurilor de lucru.

Stefan Morcov (foto), vicepresedinte in cadrul SIVECO Romania, declara: „Sun­tem ex­trem de onorati de participarea la aceste proiecte realizate pentru organizatii de elita ale Uniunii Europene, care se in­ca­dreaza in directia strategica de afirmare a companiei SIVECO Romania ca un jucator de prim rang la nivel european. Acesta este rezul­tatul unei implicari active in IT-ul euro­pean, din punct de vedere profesional, social si comercial.

Firma noastra este de cinci ani in plina expansiune interna­tio­nala in tari din Europa Centrala si de Est, din Uniunea Europeana, din spatiul Co­munitatii Statelor Independente, din Orientul Mijlociu si Apropiat, din nordul Africii. Exportam servicii si sisteme IT in domeniul sanatatii, educatiei, agriculturii, vamilor, financiar-bancar si participam la proiecte internationale pentru institutii pu­blice din Emiratele Arabe Unite, Bul­ga­ria, Turcia, Azerbaidjan, Republica Moldova”.

Proiectele mari, de o astfel de anver­gura, cer excelenta profesionala, dar si fi­nan­­ciara, o expertiza solida, echipa pro­fesionista, ambitioasa si obisnuita sa lucreze in proiecte de calibru. Piata ro­maneasca de software are astfel de atuuri si, cu siguranta, vom auzi si in acest an de noi „cazuri de succes romanesti” in zona Uniunii Europene.