Romania mai are timp aproape un an si jumatate sa vanda surplusul de certificate de emisii poluante, astfel risca sa nu incaseze niciun cent. Acum, valoarea acestora este de 1,5 miliarde de euro, la jumatate fata de 2009. Pana in aprilie anul trecut, nu a fost reglementata destinatia poten­tialelor sume incasate din tranzactiile cu certificate.

Cotatiile certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera s-au injumatatit in ultimii doi astfel incat Romania a ratat ocazia sa incaseze 3 miliarde de euro, intrucat in 2009 nu avea o lege prin care se stipulau destinatiile sumei incasate.

Astazi, valoarea celor 300 de mi­li­oane de certificate detinute de guver­nul roman sunt evaluate la 1,5 mi­li­arde de euro, insa pretul este in scadere, po­trivit Florentinei Manea, director al Di­rec­tiei Schimbari Cli­matice din Mi­nis­terul Mediului. ,,Ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta. Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta, sa ne alaturam Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda certificate, in conditiiile in care Rusia si Ucraina si-au pierdut credi­bilitatea dupa ce au folosit in alte scopuri bani astfel obtinuti, nu in proiecte de mediu”, a declarat ieri oficialul ministerului, intr-o confe­rinta pe teme energetice. In prezent, sustine Manea, Romania negociaza vanzarea certificatelor cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. In  2010, Polonia a van­dut 4 milioane de certifi­cate Japoniei si a incasat 80 de milioane de euro. Cu un an inainte, Cehia a incasat 500 de milioane de euro de la Japonia, pentru 100 de milioane de certificate, dupa ce in 2008 a mai luat 60 de milioane de euro. Vecinii slovaci nu au fost nici ei mai prejos si au vandut 50 de milioane de certificate cu 300 de milioane de euro, in 2008.

Ani de tergiversari


Ani intregi niciun partid care s-a aflat la putere n-a miscat un deget pentru a reglementa destinatia sume­lor provenite din tranzactii, o conditie obligatorie pentru o vanzare de cer­tificate de emisii poluante. Adriean Vi­deanu, fostul ministru al Eco­no­miei, a aratat cu degetul catre condu­cerea Ministerului Mediului pentru ca nu a elaborat un plan de investitii, in conditiile in care banii ajung la Fondul de Mediu. In aprilie 2010, guvernul a aprobat o hotarare care stabilea des­tinatia sumelor ce vor fi incasate si anume pentru reabilitarea gru­purilor energetice, cresterea pro­duc­tiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri, iar beneficiarii vor fi operatori economici precum si institutii ale statului roman.

Dreptul de poluare


Romania, ca semnatara a Protoco­lului de la Kyoto, are alocata o anumita cota de poluare cu dioxid de carbon. Pentru ca o parte insemnata din indus­trie a cazut dupa 1990, tara noastra nu ajunge sa utilizeze cota alocata si are astfel posibilitatea sa vanda diferenta, sub forma de certifi­cate, altor state care sar de nivelul admis. Un certificat, asa-numitul AAU, este echivalent cu o tona de CO2 emisa in atmosfera. Pentru intervalul de timp 2008-2012  Romania are un surplus de 300 de milioane de certificate. Vanzarea acestora trebuie facuta de guvernul roman fara inter­mediari.