Statul australian al Tasmaniei ia în considerare o creştere treptată a vârsteia legale pentru fumat, astfel încât nicio persoană născută după 2000 să nu mai poată să îşi cumpere ţigări din comerţ, a anunţat Guvernul local.

Ministrul Sănătăţii din acest stat insular, aflat în partea de sud a Australiei, a cerut avocatului poporului însărcinat cu probleme legate de copii să studieze principiul unei interziceri progresive şi totale a consumului de tutun, votată într-o moţiune, de către Parlamentul local.

Ideea constă în creşterea vârstei legale la care se pot cumpăra ţigări, în prezent de 18 ani, de la an la an, începând, după câte se pare, din 2018.

Proiectul Guvernului tasmanian se înscrie în cadrul unor politici ale statului federal australian vizând lupta împotriva tabagismului şi fumatului.

În urma respingerii definitive, săptămâna aceasta, a unor solicitări din partea producătorilor de către justiţia australiană, ţigaretele distribuite în Australia vor fi vândute, începând de la 1 decembrie, în pachete cu design şi în forme identice pentru toate mărcile, potrivit Mediafax.

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Margaret Chan a îndemnat restul lumii să urmeze politica Australiei în domeniul marketingului tutunului.

Potrivit OMS, tutunul ucide şase miliane de persoane anual, iar în cazul în care nu se va acţiona numărul morţilor va atinge, în 2030, opt milioane.