Conventiile colective de munca pe ramura sau pe intreprindere fixeaza conditii mult mai favorabile in privind duratei legate a saptamanii de lucru.


In Germania, durata legala a saptamanii de lucru este de 48 de ore. Dar conventiile colective de munca pe ramura sau intreprindere ofera conditii mai avantajoase salariatilor. Astfel, in sectorul metalelor sau cel electronic, unde sindicatele sunt puternice, timpul de lucru este de 35 de ore in fosta Germanie occidentala si de 38 de ore in fosta RDG.

Gingantul auto Volkswagen dispune, la randul lui, de un sistem flexibil, cu o saptamana de lucru cuprinsa intre 25 si 34 de ore, in functie de situatia economica. Functionarii muncesc intre 40 si 42 de ore pe saptamana in functie de regiuni sau administratie.

Dupa diminuarea timpului de lucru pana in anii 1990, salariatii din sectorul privat au acceptat, in ultimii ani, o prelungire a programului fara compensatii financiare, in schimbul unei garantii impotriva concedierilor in contextul deteriorarii conjuncturii.

In media, populatia activa a Germaniei lucreaza 41 de ore pe saptamana, potrivit unui studiu al Institutului IAQ de pe langa Universitatea Essen-Duisburg.

In cazul unei evolutii nefericite a economiei, intreprinderile pot solicita, cu asentimentul reprezentantilor colectivului de salariati, sa beneficieze de un sistem de somaj partial daca cel putin un sfert dintre angajati sunt amenintati de o scadere salariala de peste 10%.

Daca sunt disponbilizati, salariatii primesc pe o perioada maxima de sase luni de la casa de asigurari de somaj, intre 60 si 67% din remuneratia lor lunara, in functie de situatia familiala. Durata maxima a somajului partial a fost prelungita la doi ani.