Operatiunea de preschimbare a obligatiunilor elene, lansata de Grecia pentru creditorii ei privati constituie o manevra complexa menita sa reduca datoria Atenei cu 107 miliarde de euro.


Directorul general al Institutului pentru finante internationale (IIF), care reprezinta creditorii privati ai Atenei, s-a declarat astazi increzator in reusita programului, anticipand o participare masiva a investitorilor la preschimbarea de obligatiuni elene. „Sectorul privat se indreapta spre un cota de implicare de 65%, ceea ce prefigureaza o reusita”, a spus el.

Valoarea datoriei elene vizata de acest schimb se ridica la 206 miliarde de euro. Din aceasta suma, 177 miliarde de euro sunt obligatiuni care intra sub incidenta legii grecesti, adica 86% din total, restul fiind obligatiuni de drept international.

Guvernul de la Atena va anunta, in aceasta seara sau maine dimineata, cel tarziu, nivelul de participare la operatiune. Obiectivul ei este de a reduce amploarea datoriei de la peste 160% din PIB, in prezent, la 120,5% in 2020.

In total, bancile, asiguratorii, fondurile de investitii si fondurile de pensii vor pierde aproape 107 miliarde de euro din datoria de 206 miliarde de euro detinute de aceste structuri.

In schimbul unei obligatiuni de o valoare initiala de 100, Grecia propune sa ofere creditorilor titluri de o valoare de 46,5, iar la restul sa renunte. Concret, ei vor primi titluri a caror valoare va fi sub 53,5%. Este vorba de obligatiuni emise de Fondul european de stabilitate (EFSF) pentru 15% din valoarea initiala si noi obligatiuni elene pentru 31.5%. Restul de 53,5% vor fi pierdute.