Ajuns in centrul atentiei mass-media ca urmare e recentului dosar la DNA nascut din dezafilierea Universitatii Craiova, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal si-a constituit averea prin prezenta in diferite societati comerciale alaturi de personaje controversate.

In urma cu doi ani, cand criza economica se instala confortabil in Europa, ,,Corleone" ne-a acordat un interviu in care si-a dezvaluit cateva dintre planurile de afaceri. ,,Pot trai si cu 10 milioane de lei vechi pe luna", spunea atunci seful LPF, umflandu-se in pene ori de cate ori vorbea despre proiectele cu care va ,,lasa masca Bucurestiul".

Reteta de succes a presedintelui LPF tine de afacerile cu restaurante, in care personajele care-i condimenteaza businessurile sunt finantatorii sau chiar cluburile de fotbal.

Interesant pentru bossul ligii este ca desi ar trebui sa fie echidistant in calitatea de presedinte al LPF, acesta a fost asociat in mai multe societati chiar cu patronii echipelor de fotbal.

Dragomir-Stolojan-Nicolae (Astra Ploiesti)

Prima firma in care s-a remarcat Dumitru Dragomir dupa anii 90 este Dragon Medical Complex, in care mai detine participatii nesemnificative (0,000130%) si astazi. In aceasta firma presedintele LPF se intalneste cu sotia premierului de la vremea asocierii - Theodor Stolojan, Elena Stolojan (actionar din 1993 si pana in 2005).

In istoria de aproape doua decenii ce il leaga pe Dumitru Dragomir de Dragon Medical Complex acesta a mai stat la masa si cu Ioan Nicolae (a cumparat 82% din actiuni in 2001, a iesit din asociere in 2008), patronul grupului InterAgro si proprietarul echipei de fotbal Astra Ploiesti.

Dedesubturile afacerii se refera la preluarea activelor aduse ca aport de companii importante ale statului. Actionarii firmei la infiintarea sa erau persoanele fizice Anchescu I. Dumitru, Anghel Stefan, Bratila Fl. Nicolae Leonard, Bratila N. Florin Clement, Bratila N. Paulian Leonard, Chirculescu I. Andy Remus Marius, Cinca I. Stelian, Constantinescu Marian Vladimir, Cosac Alexandru, Costache N. Adrian, David V. Dumitru, Dumitrescu Ionel, Dumitru Carmen, Hogas V. Gheorghe, Ivascu Gh. Dorin, Marinescu Gh. Georgeta, Mincu C. Constantin, Sapartoc I. Ioan, Tina Burton, Tranca V. Eugenia, Tudor I. Stefan sI companiile APECIM, CENTROCOOP, COMPANIA AUTONOMA DE TURISM PENTRU TINERET, I.I.R.U.C SA, REGIA AUTONOMA A TUTUNULUI, ROMIR COMPANY SRL SRL si TECNOTOURS.

Dupa 20 de ani firma ii mai are in actionariat doar pe Bratila N. Florin Clement, Dragomir Dumitru, Dumitru Carmen, Hogas V. Gheorghe, Bratila Fl. Nicolae Leonard, Bratila N. Paulian Leonard, Vaclea Liviu Valentin, I.I.R.U.C SA, APECIM, CENTROCOOP, BUSINESS TRADE AND TRAVEL (20%), DACIA FELIX TOUR SA, SC DIER GAMMA SERVICES SRL, TASILVA LIMITED (79%).

Terase de succes pe domeniul statului


De notorietate sunt afacerile cu restaurante unde Dumitru Dragomir a starnit numeroase controverse dupa ce terasele construite pe malul lacului in parcul Herastrau au fost rase de Primaria Capitalei deoarece nu avea autorizatii de construire.

Prin firma Number One SRL, fosta SA, Dumitru Dragomir a inceput o afacere de familie in domeniul tiparirii ziarelor cu sediul in Brasov, la care actionari au fost sotia sa Vica Dragomir, Bogdan Dragomir (fiul sau), Nicolae Dobrescu si societatea GALERIILE DRAGOMIR SRL. Din 2002 a deschis mai multe restaurante pe aceasta societate dupa ce a luat terenul din parcul Herastrau in concesiune intre 14 si 99 de ani. In prezent firma ii are ca actionari doar pe Vica Dragomir, Bogdan Dragomir, Galeriile Dragomir SRL si Bodu SRL, iar domeniul de activitate nu mai tine de restaurante, ci de acvacultura.

Asociat cu Dinamo si Taher (fost actionar majoritar la Rapid)

Intre asociatii lui Dumitru Dragomir se mai regaseste si omul de afaceri Fathi Taher cu care a fost asociat in cadrul companiei Campion Steak SRL (restaurante) - Dragomir prin firma Number One, iar Taher prin TAHER INVESTMENT AND TRADING COMPANY (TIT CO). Intr-o alta companie infiintata in 1994, Din-Team SRL, Dumitru Dragomir a avut 28% din actiuni alaturi de ROYAL TEAM SA (tot Taher prin TITCO),BANEASA PALACE SA (Taher majoritar), TITCO SA si FOTBAL CLUB DINAMO.

Tot cu Taher mai creste si afacerile legate de firma Palas Hotel unde a fost asociat alaturi de CAPITOL SA, ROYAL TEAM SA, NUMBER ONE SRL, TAHER INVESTMENT&TRADING CO SA - TIT CO si MARITIME ENTERPRISES INC.
Tot de Dumitru Dragomir au mai fost legate in trecut si societatile DELICAT IMPORT EXPORT SRL, SERRES IMPORT-EXPORT SRL, GALERIILE DRAGOMIR SRL, POMICOLA-VITICOLA DRANUTAS SRL, ARCA TOUR SA, EDITURA ATAC LA PERSOANA SRL.

Greul afacerilor sta pe Bodu

Afacerile de baza ale familiei sunt pe societatea Bodu SRL, unde Bogdan Dragomir este unic actionar. Compania detine active imobilizate de aproape 70 de milioane de lei si a avut pierdere anul trecut de 1,5 milioane de lei la o cifra de afaceri de 6,7 milioane de lei.


Restaurantul Bogdani, cu ,,numai" 40.000 de euro

Ultima, dar cu siguranta nu cea din urma afacere ce poarta semnatura presedintelui LPF este Restaurantul Bogdani, cunoscut pana nu de mult sub denumirea de Restaurantul regal Maxim.

Aflat in apropierea Casei Centrale a Armatei din centrul Bucurestiului, chiar in spatele Palatului Telefoanelor, localul va fi deschis in cursul acestei saptamani.

,,Va fi cel mai frumos local din tara, vor fi preturi modeste de tot. L-am facut prieteneste, cu prietenii... De unde milion? Cred ca am investit 30-40.000 de euro. Trebuie sa fii negustor. Am pus si eu un candelabru, ca in rest era facut, ce naiba. Mai trebuie bibilit putin si gata. Mobilierul e de cea mai buna calitate", a explicat Dragomir, care a inspectat joi, dupa vizita la DNA, stadiul lucrarilor la noul restaurant.

,,Toata lumea o sa vina aici, pentru ca va fi cea mai buna bucatarie din tara, cu 17 feluri de carne si 11 sau 17 feluri de fructe de mare si peste facute de bucatari cu 2 stele Michelin si il aduc pe unul acum cu 3 stele. Va fi ceva iesit din comun.

Va fi cu program, cu o formatie de muzica country. Am o cantareata din Republica Moldova tare de tot. Country si muzica latino... va fi frumos de tot, nu exista in tara asa ceva", isi descrie Dumitru Dragomir noua afacere.

Presedintele LPF mai detine impreuna cu fiul sau Bogdan localul Crystal Palace Ballroom, deschis la sfarsitul anului trecut in sectorul 5 al Capitalei, pe care in urma cu doi ani l-a descris cam asa:

,,Am cumparat langa Casa Poporului, pe Uranus, la fosta Vama Bucuresti Antrepozite cum i se zicea, 9.000 de mp de pamant, cu doua cladiri de patrimoniu splendide, una lunga de 100 m, lata de 30 m si inalta de 11 m, fara niciun stalp pe mijloc.

Va dati seama! Aceste cladiri sunt facute de Anghel Saligny si un arhitect italian, au doua subsoluri de cate 1.000 mp si acolo amenajam - suntem in santier de un an - sase saloane de spectacole, de nunti, de prezentari de moda, cu o parcare de 420 de masini in interior.

Asta este unicat in Romania. Sa dispui in centrul orasului de un astfel de loc, cu parcari si totul facut la cel mai inalt nivel, e ceva de vis. Finisaje de 5 stele, arhitecti dintre cei mai buni, sali de lux mare.

Pai, numai una, o sala, ma va costa in jur de 2 milioane de euro.

Refac aceste cladiri de patrimoniu. Sa vedeti ce nunti vor fi acolo!! Cine are in tara asta asa ceva? Aduc niste candelabre, nebunie. Pai, numai aparatura ce va utila bucatariile face cat o vila de lux. Catering de nivel mondial va fi. Nu e joaca. Cand o sa finalizez proiectul asta din centrul orasului, nu de la Cotofarloaia, atunci sigur nu ma mai afecteaza nicio criza"... (Marian Stefan)


Citeste si
Mitica Dragomir: "Pot sa traiesc cu 10 milioane de lei vechi pe luna"

DNA a inceput urmarirea penala fata de Sandu si Dragomir in cazul Craiova

Dumitru Dragomir viseaza la un profit de 120 de milioane de euro pe an cu ipoteticul post TV al LPF