Fiecare cetatean american peste varsta de 18 ani voteaza. Votul poate fi prin corespondenta, electronic sau in persoana. Votul prin corespondenta se realizeaza inainte de ziua de vot. Ziua de vot este marti de dupa prima luni din noiembrie. Astfel ziua de vot poate fi cel mai devreme pe 2 noiembrie si cel mai tarziu pe 8 noiembrie. Anul acesta se voteaza pe 6 noiembrie 2012, aminteste Antena3.Votul pentru Presedintele Statelor Unite este un vot indirect si este guvernat de o serie de legi federale si legi statale. Votul indirect inseamna ca cetatenii nu voteaza pentru Presedinte ci pentru un colegiu de electori ce la randul lor vor vota pentru presedinte si vicepresedinte.

Fiecare stat are un numar diferit de electori in colegiu, numar egal cu numarul total de reprezentanti in Congresul si Senatul Statelor Unite. Adica fiecare stat are cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor (Camera Inferioara a Congresului American) la care se aduga cei doi electori ce reprezinta fiecare dintre cele 2 colegii electorale senatoriale ale fiecarui Stat.

In total in SUA statele trimit 538 de electori. In principiu statele folosesc sistemul "castigatorul ia totul" adica cel care a castigat votul popular din statul respectiv ia intregul numar de electori pe care ii are acel stat. Exceptie fac statele Main si Nebrasca. Acestea dau castigatorului votului popular la nivel de stat 2 electori si fiecarui candidat cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor castigat.

Odata alesi, electorii se vor intruni in prima zi de luni de dupa a doua miercure din decembrie si vor alege presedintele si vicepresedintele Statelor Unite. Cu toate ca fiecare elector conform legii poate sa-si dea votul pentru oricare dintre candidati, majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi asa numiti electori neloiali ce isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv.

La inceputul lunii ianuarie vicepresedintele, in calitatea sa de Presedinte al Senatului, va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Cammerei Reprezentantilor si a Senatului. Candidatul care a reusit sa stranga 270 de electori va fi cel ce va deveni Presedintele, respectiv vicepresedinte. In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Rerezentantilor decide prin vot cine va fi [resedintele Statelor Unite.

In acest scop fiecare stat are un singur vot, indiferent de numarul reprezentantilor in Camera. Pentru vicepresedinte voteaza Senatul, fiecare senator avand un vot. Daca nu exista electori de rea credinta sau alte genuri de tradari rezultatul final este cunoscut deja in ziua viotului sau imediat dupa prin adunarea electorilor castigati in fiecare stat. In general votul popular a coincis cu cel al electorilor, cu 3 exceptii in istoria Statelor Unite.

In 1876 Rutherford B. Hayes a castigat votul Colegiului Electoral cu toate ca a pierdut votul popular. In 1888 Benjamin Harrison il invinge pe Presedintele in functie Grover Cleveland cu 233 de electori la 168, cu toate ca Presedintele Cleveland avea la votul popular vreo 90.000 de voturi in plus.

In sfarsit cel mai celebru a fost votul din anul 2000 dintre George W. Bush si Al Gore in care Al Gore a castigat 50,999,897 de voturi fata de cele 50,456,002 ale lui Bush, dar cel din urma dupa o serie de procese in instantele americane a castigat votul din statul Florida ceea ce i+a dat 271 de voturi in Colegiul de electori adica cu unul mai mult decat majoritatea.

Dupa declararea in Senat a invingatorului, se organizeaza pe 20 ianuarie ceremonie de învestitura, adica depunerea juramantului de credinta. In cazul in care pana la aceasta zi nu s-a decis castigatorul alegerilor, vicepresedintele exercita functia de presedinte. Daca nu a fost decisi nici vicepresedintele, Congresul decide, in conformitate cu Amendamentul 20 la Constitutia Statelor Unite, cine va exercita provizoriu functia de Presedinte a Statelor Unite.