Radu Stroe, propus ca ministru delegat pentru Administraţie, a declarat luni că vizează 'curăţarea' listelor electorale, afirmând că administratorii de bloc ar putea fi folosiţi în ceea ce priveşte actualizarea acestor liste, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă va continua mini-recensământul anunţat de ministrul demisionar al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, Stroe a răspuns: 'Sunt pentru curăţarea listelor în concordanţă cu realitatea. Nu ştiu cât, cum şi în ce fel sau câţi sunt, dar cifrele care vor reieşi vor trebui să concorde cu realitatea din ţară'.

În opinia liberalului, situaţia din România în ceea ce priveşte listele electorale este gravă.

'Vor trebui clarificate toate aceste lucruri - liste electorale, naţionale, de toate felurile. Sigur că o vom face în cadru legal, nu se pune problema altfel, şi din acest punct de vedere eu sunt foarte preocupat de situaţia în care ne găsim. Dincolo de referendum, de lupta politică, constatăm că România după atâţia ani de zile nu a fost capabilă să lămurească această istorie: câţi cetăţeni cu drept de vot avem, fără drept de vot. Este un lucru foarte grav', a spus Stroe la finalul şedinţei conducerii PNL.

El a susţinut că pentru actualizarea listelor electorale se va uza de toate instituţiile şi funcţiile recunoscute de lege în stat.

'Se va lua în calcul de la MAE până la şefii de bloc. Haideţi să fac o glumă, dar nu aş vrea să fie înţeleasă greşit. Pe vremuri sectoristul care avea două străzi în grijă şi cărţile de imobil de la proprietari sau de la locuinţele de stat urmărea fiecare om care apărea în plus într-o seară sau într-o dimineaţă. Eu nu zic să fim acolo, dar trebuie să ştim măcar la nivelul ordinului de mărime, nu ştiu, sute de mii, zeci de mii, trebuie să ştii care este populaţia reală a României', a subliniat Stroe.

El este de părere că administratorii de bloc ar putea fi folosiţi pentru actualizarea listelor electorale.

'Toţi oamenii cu atribuţii stabilite prin lege, preşedinţii de bloc, administratorii sunt oameni recunoscuţi prin lege cu atribuţii precise. Evident că toţi aceşti oameni în măsura în care va fi necesar vor trebui să lucreze la chestiunea asta. Se dă un verdict - există, nu există. Nu vreau să fac declaraţiile desuete pe care le-a făcut fostul ministru', a afirmat Stroe.

Întrebat dacă ia în calcul să-l demită pe chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, el a răspuns că va comunica într-un timp util.

Stroe a mai declarat că a primit cu speranţă nominalizarea pentru portofoliul Administraţiei.