Cupa Mondiala la fotbal de peste patru ani si Jocurile Olimpice de vara din 2016 au „stricat” li­nis­tea Braziliei, sud-americanii in­trand in febra pregatirilor ime­diat ce cortina avea sa fie trasa peste Africa de Sud 2010. In urma cu trei ani, mai exact pe 30 octombrie 2007, la Rio era mare sarbatoare ca urmare a vestii ca brazilienii vor fi gazdele World Cup 2014, dupa nu mai putin de 64 de ani. Desi, teo­retic, mai este timp destul pana la primul fluier, situatia este insa una delicata. Cu un deviz estimativ de aproximativ 80 mld. dolari, organizatorii se confrunta cu mari probleme provocate de lipsa banilor, in vreme ce FIFA a inceput sa se indoiasca de alegerea facuta.

Specialistii prezic un impact major al editiei a 20-a a Cupei Mondiale asupra economiei braziliene. Primele previ­zi­uni estimeaza ca in 2014 vor vizita tara nu mai putin de 2,8 mil. turisti, cres­terea Produsului Intern Brut fiind pro­nosticata la 30-35 de miliarde de dolari. Potrivit prognozelor facute de Minis­terul Turismului din Brazilia, vor fi create nu mai putin de 2,5 milioane de locuri de munca, iar tara va fi vizitata in acest rastimp de aproximativ 80 de mili­oane de straini. Orasele-gazda, Brazilia, Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo, Belo Horizonte, Natal, Porto Alegre, Cuiaba, Fortaleza, Manaus si Recife, au fost injectate deja cu circa 550 de milioane de dolari pentru lucruri marunte. Inves­titiile majore se fac insa in infras­tructura.

Spre exemplu, ca un „amanunt”, unul dintre orasele-cheie ale competitiei - Rio de Janeiro, numai prin prisma faptului ca gazduieste celebrul stadion Maracana, are trei mari proiecte in derulare pentru ca organizarea sa nu sufere: constructia unei cai ferate de mare viteza, estimata la 20 de miliarde de dolari, modernizarea a doua ter­mi­nale ale aeroportului international, pen­tru a mari capacitatea la 25 de milioane de pasageri pe an - 500 mil. dolari - si ex­tinderea liniilor de metrou 1 si 4, care ar trebui sa coste 619 milioane de dolari, respectiv 2,2 miliarde de dolari. In total 23,5 miliarde de dolari numai pentru Rio, suma ce va fi asigurata de catre mu­ni­cipalitate si guvern (14,9 miliarde de dolari), de catre Comitetul International Olimpic (3,8 miliarde de dolari) si sponsori. Si asta nu e decat o parte.

FIFA e ingrijorata de ritmul lucrarilor


Toate cele 12 locatii alese pentru a gazdui meciuri ale turneului final au de rezolvat ca o prima problema transpor­tul in comun si soselele de legatura.

Pentru liniile noi de autobuze si trenu­rile rapide destinate exclusiv reuniunii fotbalistice mondiale se vor cheltui nu mai putin de 6,5-7 miliarde de dolari, 14,6 miliarde de dolari trebuie investite in construirea de noi autostrazi si dru­muri, 3 mld. dolari pentru moder­ni­zarea si extinderea aeroporturilor si 5-6 miliarde de dolari pentru moderni­zarea arenelor. Dupa ce FIFA s-a aratat extrem de ingrijorata de ritmul pregatirilor, amenintand chiar ca va muta competitia la Londra, guvernul brazilian a anuntat masuri de accelerare a cheltuielilor si a investitiilor, discutiile contradictorii determinandu-l pe presedintele Luiz Inacio Lula da Silva sa gireze pentru ri­di­carea restrictiilor care nu le permiteau oraselor mai mici sa faca imprumuturi pentru infrastructura. Imediat Admi­nis­tratia prezidentiala a alocat suma de 2,5 miliarde de dolari pentru modernizarea aeroporturilor, in vreme ce National Economic and Social Development Bank (BNDES) a deschis o linie de credit de 2,5 miliarde de dolari, jumatate din necesar, pentru construirea si renovarea sta­dioanelor, termenul-limita de finalizare a lucrarilor fiind 31 decembrie 2012. Mai mult, guvernul a oferit oraselor de pe coasta aproximativ 800 de milioane de dolari si foarte multe terenuri pentru dezvoltarea porturilor, pentru ca navele de croaziera sa aiba unde acosta, o solutie de avarie si pentru a compensa numarul mic din hoteluri.


Cele trei maini care ridica trofeul…


FIFA a prezentat chiar in timpul desfasurarii Turneului final din Africa de Sud sigla oficiala a Cupei Mondiale din 2014. La eveni­mentul care a avut loc in Sandton Convention Centre din Johannes­burg au participat presedintele FIFA, Sepp Blatter, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, fostii „selecao” Cafu, Carlos Alberto Torres, Romario si antrenorul care a adus ultimul titlu mondial pentru selectionata „carioca”, Carlos Alberto Parreira.

Asadar, sigla turneului sud-american  se numeste „Inspiratie” si reprezinta trei maini ce ridica impreuna marele trofeu. Culorile selectate, galben si verde, simbolizeaza „natura calda si primitoare a Braziliei”, dupa cum s-a exprimat chiar presedintele Lula da Silva.

30 mld. dolari pe Bulevardul Paulista


Cele mai mari investitii sunt asteptate la Sao Paulo, de departe cel mai mare oras din Brazilia si a saptea arie metropolitana din lume, cu peste 17 milioane de locuitori. Pentru aeroporturile Guarulhos (GRU) si Congonhas (CGH) s-au alocat deja 950 de milioane de dolari si alte 5 milioane de dolari pentru terminalul Viracopos, in Campinas, la 100 km distanta de Sao Paulo. In total, „urbea” ce gazduieste celebrul bulevard Avenida Paulista’s trebuie sa obtina cel putin 30 de miliarde de dolari pentru a-si primi asa cum se cuvine oaspetii in 2014.


Maracana, renovat cu 500 mil. dolari


Guvernul de la Brazilia aloca fonduri importante legendarului stadion Maracana din Rio de Janeiro, pentru a carui renovare se vor cheltui 800 de milioane de dolari. Cea mai mare arena din lume in 1950, cu 200.000 de locuri (cele mai multe in picioare), Maracana este monument istoric in Brazilia, astfel ca fatada nu va suferi modificari. Capacitatea arenei va scadea de la 88.000 de locuri, cat are in prezent, la 83.000 de locuri, va fi ultramodernizata si dotata cu un acoperis retractabil ale carui costuri sunt de aproximativ 250 mil. dolari.