Desi implica multe vegetale, curentul raw-vegan nu poate fi catalogat ca frugal in ceea ce priveste numarul de adepti sau de business-uri care il includ. Cel putin pe plan international. Specialistii sustin insa ca acest curent ar trebui evitat.

In Romania, curentul raw si-a facut loc tarziu, prin intermediul platformelor online, adeptii sai discutand pe bloguri culinare si site-uri informative. Bucurestiul concentreaza deocamdata cea mai mare comunitate activa si cele mai multe locatii unde poate fi testat acest stil de viata, restul tarii inregistrand miscari timide pe acest front. La Brasov si la Timisoara adeptii raw-vegan se intalnesc si gatesc impreuna, schimba retete, insa nu exista deocamdata niciun restaurant dedicat.

In România, curentul raw şi-a fă­cut loc târziu, prin intermediul platformelor online, adepţii săi discutând pe bloguri culinare şi site-uri informative. Bucureş­tiul concentrează deocamdată cea mai mare comunitate activă şi cele mai mul­te locaţii unde poate fi testat acest stil de viaţă, restul ţării înregistrând mişcări timide pe acest front. La Braşov şi la Ti­mişoara adepţii raw-vegan se întâlnesc şi gătesc împreună, schimbă reţete, însă nu există deocamdată niciun restaurant dedicat.
 
Cunoscut în Statele Unite încă din anii ’50, curentul raw a luat amploare odată cu preo­cuparea din ce în ce mai mare pentru un stil de viaţă sănătos. Apogeul l-a atins în California, unde apetența pentru tinereţea fără bătrâneţe trece, în primul rând, prin stomac. La tot pasul poţi da peste localuri cu mâncare crudă şi clinici de detoxifiere pe baza dietei raw (Hippocrates Health Institute din Florida sau In­stitutul Gerson din Europa şi SUA sunt doar câteva).
 
Pe scurt, stilul acesta de viaţă promovează consumarea unor cantităţi cât mai mari de mâncare în stare naturală, dar se consideră raw-vegan şi un meniu care conţine 20% mân­care gătită vegetarian/vegan, precum supe de legume, pre­parate făcute la slow-cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o perioadă mai lungă de timp, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică, într-un cuvânt cât mai natural.
 
Testat pe propria persoană
 
Nu sunt puţini ce care se specializează pe cont propriu în această direcţie, adunând informaţii şi fiind conectaţi la piaţa internaţională. Unul dintre aceştia este Ligia Pop, raw food chef (bucătar specializat în bucă­taria vegetală fără foc). Ea este unul dintre pionierii acestui curent. „Mi-am dorit mereu să-mi îmbunătăţesc alimentaţia şi am ştiut că o dietă bogată în vegetale crude este ceea ce-mi lipsea. Fiind vegetariană de ani de zile, raw food a fost ca un pas înainte. Am știut că trebuie să fac ceva pentru mine cât sunt  tânără. Tot timpul am fost preocupată de tea­ma îngrăşării, a ridurilor, a bolilor apăsătoa­re şi am ştiu că tot ceea ce intră în categoria legumelor şi a fructelor în stare naturală ne poate apăra de toate aceste transformări ale corpului pe care toţi le consideram normale. Am vrut să îmbătrânesc frumos şi să am cât mai puţine probleme de sănătate, să fiu plină de energie şi să am o minte ageră chiar şi la o vârstă înaintată. La început nu mi-a fost uşor, fiindcă toate reţetele încercate mi se păreau prea puternice la gust. Erau gusturi noi, cu care corpul nu era învăţat, şi a fost nevoie de o perioadă de adaptare. Pe parcurs, am înce­put să inventez propriile reţete, după gustul nostru românesc, şi am realizat că se pot face multe preparate delicioase din ingrediente cât mai simple.”
Experienţa personală a constituit punctul de pornire în demersul său de a-i ajuta pe cei care pornesc pe acest drum: „O asemenea de­cizie implică o informare continuă. Nu spun că oamenii trebuie să facă pregătire specială, dar mulţi, când spun crudităţi, se referă la ki­lograme întregi de mere, portocale, banane, morcovi, salate, roşii şi cam atât. Dar nu este aşa. În plus, trebuie să ştii care alimente sunt acide şi care sunt bazice etc.”.
 
Un NU categoric de la nutriționiști
Dacă vrei să fii sănătos, fă sport şi renun­ţă pentru o perioadă la uleiul de floarea soa­relui şi vei scădea colesterolul, fără alte efor­turi. Nu ai nevoie de fructe din Tibet sau de muguri din insule ca să rămâi sănătos, spune nutriționistul Mihaela Bilic. „Mâncarea este şi trebuie să rămână o bucurie a gustului, a aromelor. Prin foc, alimentele îşi eliberea­ză savoarea, se combină între ele, rezultând combinaţii savuroase. De aceea a apărut cu­rentul slow-food, adică gătitul uşurel, pe în­delete, din care rezultă o mâncare sănătoasă. Din punctul meu de vedere, cuptorul este cel mai bun mod de a găti.”

Specialistul susține că fructele şi legumele crude creează aciditate în stomac, mai ales persoanelor sensi­bile, prin excesul de celuloză. Și asta pentru că oamenii nu au tubul diges­tiv dezvoltat pentru a digera mânca­rea crudă. De exemplu, unele legume­le conţin fitonutrienţi care se absorb mai bine gătiţi în mediul umed, iar fie­rul din spanac poate fi asimilat în me­diul acid, în vitamina C şi exemplele sunt numeroase. Mai sunt şi raţiunile de siguranţă alimentară - căldura ac­ţionează ca un agent anti-microbian.

"Despre vedetele de la Hollywood, pe care le văd adoptând asemenea tendinţe, oamenii trebuie să ştie că iau tone de supli­mente şi au în permanenţă un medic în preajma lor", spune nutriționistul Mihaela Bilic
 
 
Alimente de bază raw-vegan:
Oleaginoase (seminţe, nuci)
Fructe
Legume
Superalimentele (alge marine, cacao raw, pudre vegetale etc.)
Germeni și vlăstari

O fiță
Mihaela Bilic spune că a mânca totul crud este nefiresc, este un regim dus la extrem şi tot ce este extrem este dăunător. Oricine face aceas­tă schimbare de alimentaţie, o face pe propria răspundere şi trebuie să fie conştient de riscuri. Studii recente atestă că laptele de soia este dău­nător femeilor în cantităţi mari şi poate trece şi în laptele de mamă.

„Acest curent se adresează celor care vor să se simtă deosebiţi, prin inaccesibilitatea majorită­ţii la ceea ce fac ei. O consider o fiţă, ceva modern, dar care nu se susţine prin argumente ştiinţifice sau medicale. Un asemenea regim poate fi urmat pe termen scurt, maxim o lună, ca detox, dar în nici un caz pe termen lung. Stilul de viaţă raw-vegan nu este un panaceu al sănătăţii sau al tine­reţii veşnice. Este doar un mod a reinventa mân­carea, cu un consum mare de energie şi resurse. El răspunde unei nevoi false, create din dorinţa de a aduce ceva nou pe o piaţă pe care este foarte greu să faci asta. Faptul că apar locaţii de profil, demonstrează că este profitabil, că s-a cristalizat o cerere”, a mai adăugat nutriționistul.
 
"Costul trecerii la un me­niu preponderent vegan poate fi diferit (depinde de apetitul fiecăruia), însă nu diferă substanţial de o alimentaţie tradiţională. Din mai până în noiembrie costurile sunt mai mici, deoarece ingredientele devin mai accesibile." spune Ligia Pop
Ligia Pop are la activ trei cărţi de bucate: Reţete vegane fără foc, Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi şi Germeni şi vlăstari - surse de sănă­tate şi energie, susţine demonstra­ţii culinare şi organizează anual târguri raw-vegan (a 5-a ediţie va fi pe 7 octombrie la Bucureşti, Rin Grand Hotel). Este gazda show-ului TV online, Ligia’s Kitchen şi câşti­gătoarea, alături de alţi 15 bucătari din lume, a titlului internaţional YouTube Next Chef.

UNDE SE POATE TESTA EXPERIENŢA RAW-VEGAN IN ROMANIA

Restaurantul Barca
- restaurant raw vegan în zona Piaţa Romană. Meniurile sunt schimbate zilnic şi preţul nici unuia dintre preparate nu depăşeşte 15 lei.

Casa Satya
- aflat pe strada Banu Manta nr. 25, acest restaurant cu meniuri realizate pe principii ayurvedice a inaugurat de curând şi o secţiune exclusiv raw.

Casa Raw. Z
- deopotrivă magazin şi restaurant, această locaţie aflată între bulevardele Şincai și Mărășești organizează evenimente şi ateliere specifice pentru cei pasionaţi de bucătăria raw-vegan.

Lista restaurantelor RAW din marile orase ale lumii:

ORASUL
RESTAURANTUL
ADRESA
LONDRA
Itadaki-Zen
139 King's Cross Road (WC1X 9BJ)
 
CAI Café
32 Goodge Street
 
Vantra
11-13 Soho Street (W1D 3DJ)
 
Vitao
74 Wardour St, Soho
PARIS
The Gentle Gourmet
24 Boulevard de La Bastille
 
Loving Hut – Paris
92, Boulevard de Beaumarchais
 
Le Grand Appétit
9 Rue la Cerisaie (75004) (Bastille)
 
Voy Alimento
23 rue des Vinaigriers (75010)
 
Vegan Folie's
53 Rue Mouffetard (75005)
 
Green Garden
20, Rue Nationale (75013), Arrondissement 13
ROMA
Rewild Cruelty-Free Club
Via Giovannipoli 18 (Via Cristoforo Colombo)
VIENA
Bio Fiedler
Pottendorferstrasse 37 (2700)
BERLIN
La mano verde
Kempinski Plaza, Uhlandstrasse 181-183 (10623)
 
Lucky Leed
Kollwitzstr 46 (10405) (U2 Senefelder Platz)
 
Sunday Burgers
EisenBahnStrasse 42/43, Kreuzberg ( Gorlitzer Bahnhof)
 
Veganz- Wir lieben Leben
Schivelbeiner Strasse 34 (10439)
 
Vego food world
Lychener Straße 63 (10437)
 
Viasko
, Erkelenzdamm 49 (10999)
 
Cafe Vux
Richardstr. 38 (12043 Berlin) ( Karl Marx Platz)
 
Freckles
Nostitzstr. 33, Berlin-Kreuzberg (10965) (near Bergmannstr.)
 
Gesund und Suending
Forckenbeckstr. 21 (14199) ( U7 Heidelberger Platz)
 
Jivamukti Yoga Vegan Cafe
Brunnenstr. 29
 
Kopps
Linienstr 94 (10115)
 
Lebensfroh
Gorlitzerstr 38, Kreuzberg (10997)
 
Majas Deli
Pappelallee 11, Prenzlauer Berg
 
Mamo
Warschauer Str.47 ( Stralauer Str, Fiedrichshain)
 
Sfizy Veg
Treptower Strasse 95 (12059) (Sonnenallee)
 
Yoyo Foodworld
Gartnerstrasse 27 (10245)
MOSCOVA
Loving HutMoscow
Capitoliy Shopping Center, 2nd floor, Pravoberejnaya st., 1B (125445)
 
Uncle Pasha's
Ovchinnikovskaya nab. 8-508 (115035) (Pyatnitskaya ulitsa)
MADRID
Crucina Restaurante
Calle del Divino Pastor 30 (28004)
 
Loving Hut
Calle de los Reyes, 11 (C/ del Alamo, Plaza de Espaa)
BERNA
 3 Dosha Ayurveda
, Moserstrasse 25 (Viktoriasplatz, Breitenrainplatz)