Curtea Constitutionala din Karslruhe se va pronunta astazi in legatura cu cele sase plangeri vizand blocarea ratificarii Mecanismului european de stabilitate si a Pactului bugetar.


Raspunsul celor opt judecatori germani este asteptat in aceasta dimineata. Ieri, ei au respins un recurs depus pe ultima suta de metri de deputatul conservator bavarez Peter Gauweiler (CSU), gest care ameninta sa amane procedura si sa instituie panica pe piete. Altfel spus, viitorul zonei euro se decide la Karslruhe.

Europa asteapta verdictul Curtii germane. Daca raspunsul va fi unul pozitiv, daca Mecanismul european de stabilitate (MES) va fi validat, toata lumea va rasufla usurata. Presedintele Republicii federale, Joachim Gauck, va putea semna textele ratificand MES si Pactul fiscal, deja adoptate de parlamentul german cu o majoritate de doua treimi.

Dotat cu 700 de miliarde de euro – dintre care 190 de miliarde asigurate de Berlin – MES va putea intra in functiune, pentru a raspunde la eventualele solicitari de ajutor formulate de Italia si Spania. La randul ei, Banca Centrala Europeana (BCE) se va putea lansa in operatiuni de cumparare nelimitata de obligatiuni de pe piata secundara, cu scopul reducerii costurilor de imprumut.

In caz contrar, daca judecatorii decid blocarea MES, zona euro va fi amenintata din nou de o explozie. Considerata putin probabila de expertii in drept, aceasta ipoteza va declansa panica pe piete, punand sub semnul intrebarii orice alt ajutor destinat tarile din sudul zonei euro, afectate puternic de criza datoriilor.

O renuntare la moneda unica a celor mai vulnerabile state ale regiunii va deveni, prin urmare, inevitabila. Cu consecinte incalculabile. Va avea de suferit inclusiv Germania, prima economie a zonei euro. Iar guvernul cancelarului Angela Merkel va intra in izolare pe scena internationala si pozitiile sale vor slabi pe plan intern.

Judecatorii vor putea, de asemenea, decide un fel de scut de protectie, limitand libertatea de manevra a Berlinului in vederea unei integrari europene mai profunde, readucand, astfel, in discutie dezbaterile privind reviziuirea legii fundamentale. In acest sens Curtea ar putea recomanda crearea unei comisii speciale a Bundestag, chemata sa analizeze cererile de recurgere la MES. In egala masura, ei ar putea fixa un plafon al ajutorului financiar, in conditiile in care unii experti sunt de parere ca volumul acestui mecanism este prea mic pentru a salva Italia si Spania.