Exista un curent de opinie cvasiunanim ca astazi Curtea Constitutionala va da usor un verdict in fa­voa­rea puterii in chestiunea taierii pensiilor si a salariilor bugetarilor. De ce asta? Pentru ca anterior episodului contestarii masurilor guvernului, Curtea a fost prime­ni­ta cu trei noi judecatori care au intors raportul de for­te in beneficiul puterii.

Astfel, Curtea este acum formata din doi judecatori numiti de Traian Basescu, doi de PDL, unul de UDMR, fata de trei ai PSD si unul al PNL. 5 la 4. Este calculul cel mai simplu si mai evi­dent, dar si cel mai periculos. Asta pentru ca lucrurile se desfasoara altfel la Curte decat in Parlament. Sau asa ar trebui sa se intample. Adica, influenta politicului sa se termine la momentul depunerii juramantului de judecator independent al Curtii Constitutionale.

Intr-o Romanie atat de bulversata si polarizata po­litic, Curtea Constitutionala ar trebui sa ramana sin­gu­rul reper institutional la care societatea civila si cla­sa politica sa faca referinta. Sa fie acea instanta suprema incontestabila, la care nici sa nu te gandesti ca ar fi putut manipula o decizie in functie de cine stie ce interese. Din pacate insa, a scoate o institutie a sta­tu­lui din ecuatia politica este un exercitiu imposibil in zi­ua de azi. Totul pare contaminat, macinat, cariat de po­litic si Curtea nu a facut deloc eforturi de a iesi din aceasta logica.

Ce argumente sa mai aduci in favoarea independentei Curtii cand primul vot (si singurul pana azi) pe care l-a dat in actuala formula a fost de 5 - 4, ali­mentand suspiciunea votului politic? Cu acest scor a fost ales presedinte al Curtii un judecator numit de se­ful statului. Desi votul a fost secret, poti sa nu citesti in cheia „Basescu-PDL-UDMR a invins PSD-PNL”?

E clar ca astazi Curtea Constitutionala da un exa­men. Poate cel mai important, un fel de examen de ma­turitate. Si, desi fundamentul democratiei este votul ma­joritatii, Curtea are o singura sansa sa-si recapete credibilitatea: votul unanim. Indiferent in ce sens va fi acest vot, o unanimitate de pareri ar fi singura care sa alun­ge suspiciunile in care deja este cufundata Curtea. La un scor de 9 - 0 nu mai e loc de contestatii.