Procedura de cerere de oferta pentru achi­zitionarea a 80 de laptopuri a fost anulata de catre Curtea de Conturi, urmand ca aceasta sa fie re­lu­ata. Surse din cadrul organismului de control ne-au precizat ca decizia de a anula procedura de achi­zitie a fost luata dupa aparitia mate­ria­lului in „Financiarul“ si ca din comisia care va pregati documentele achi­zitiei va face parte si un repre­zentant al Depar­tamentului IT, lucru care nu s-a intamplat la procedura anterioara. Ieri, Curtea de Conturi ne-a transmis un text intitulat „drept la replica”, dar care contine generalitati si aprecieri ale sefului Biroului de presa. Cu toate acestea, niciunul din punctele atinse in ma­terialul publicat luni, 23 august, in „Financiarul” nu a fost com­batut cu ar­gu­­­mente concrete. Cea mai importanta precizare facuta in documentul amintit este ca din cei 1.550 de euro cat costa un laptop, „apro­xi­mativ” 800 de euro ar costa licentele software. Este posibil, dar asta pentru ca au ales un sistem de operare cos­ti­si­tor: Windows 7 Professional.

Curtea de Conturi nu a explicat necesitatea unei baterii care sa tina 5 ore si sa se incarce intr-o ora, in conditiile in care auditorii lucreaza la birou 99% din timp. Ramane un mister necesitatea unei carcase din carbon si aluminiu ori a unei genti cu sigla producatorului international. Ce sa mai vorbim de conectorul de andocare, iesirile VGA, S-Video, placa de sunet high definition si alte caracteristici multimedia. La ce foloseste asta in activitatea de auditare? Iar cheltuirea unei sume atat de mari pentru laptopuri scumpe ridica in continuare semne de intrebare mai ales in aceste vremuri cand lefurile altor bugetari au fost taiate fara mila, unii dintre ei ajungad la mai putin de jumatate din veniturile de acum un an. Concluzia este ca daca aceasta achizitie nu era ilegala, era cel putin imorala, in aceste vremuri de austeritate.

Drept la replica privind articolul “Curtea de Conturi cumpara superlaptopuri de trei ori mai scumpe decat pretul pietei”

 
Urmare articolului “Curtea de Conturi cumpara superlaptopuri de trei ori mai scumpe decat pretul pietei” publicat de dumneavoastra in cotidianul “Financiarul” in data de 23.08.2010, ne vedem nevoiti, in virtutea dreptului la replica, a face urmatoarele precizari:

Avand in vedere ca in data de 19.08.2010 ati formulat o cerere prin care ati solicitat date despre desfasurarea licitatiei organizate de catre institutia noastra in vederea achizitionarii unui numar de 80 de laptopuri, era corect din punct de vedere al deontologiei profesionale, sa si asteptati sa vi se transmita raspunsul la intrebarile formulate inainte de a publica acest articol. Articolul in sine nu numai ca nu reflecta in mod obiectiv realitatea, dar si aduce, prin interpretarile sale tendentioase, atingere imaginii si credibilitatii Curtii de Conturi a Romaniei. Daca unele detalii din licitatia amintita starneau semne de intrebare, era corect sa le mentionati in adresa dumneavoastra si sa asteptati primirea unui raspuns inainte de a lansa atacuri nejustificate la adresa institutie noastre. De altfel, la momentul in care ati publicat articolul in cauza, un raspuns documentat era pe punctul de a va fi transmis.

Interpretarile date de dvs., in sensul ca laptopurile in cauza ar fi “de fite” sunt surprinzatoare, avand in vedere ca este vorba de parametrii strict necesari in desfasurarea activitatii auditorului public extern, care isi desfasoara activitatea in 99% din timp la entitatea auditata/controlata, iar caracteristicile enumerate sunt atat rezultatul consultarii celor ce de ani de zile folosesc aceste laptopuri la capacitate maxima in activitatea lor de zi cu zi, cat si a unei analize a cerintelor si a modului de utilizare a tehnicii de calcul de-a lungul timpului. Costul de achizitie al acestora, pe care dvs. l-ati calculat in cadrul articolului, nu numai ca pleaca de la falsa premisa ca suma maxim alocata ar fi si suma in fapt cheltuita in cadrul licitatiei, dar neglijeaza si faptul ca doar softul minim necesar (MS Windows si MS Office) si licenta aferenta acestuia se ridica la suma de aproximativ 800 de euro. Timpul impus licitatiei, pe care dvs. il considerati suspect, a fost dictat de necesitatea imperioasa de a inlocui intr-un timp cat mai scurt, dar cu respectarea prevederilor legale in vigoare, un numar de laptopuri uzate, intrucat auditorii nu pot fi lipsiti de instrumentul principal cu care isi desfasoara activitatea de zi cu zi.

Preocuparea permanenta a Curtii de Conturi a Romaniei a fost de a asigura auditorilor sai in timp util dotarile de care acestia au nevoie in activitatea profesionala, pastrand totodata standarde calitative si de fiabilitate inalte, care sa asigure calitatea, mobilitatea, continuitatea si independenta activitatii acestora.

Cu privire la desfasurarea si finalizarea licitatiei in cauza, facem mentiunea ca, intrucat, in mod surprinzator pentru actualul context economic, la finalul perioadei alocate, nu s-a prezentat decat un singur ofertant, a fost decisa anularea licitatiei si reluarea acesteia, nefiind desemnat nici un castigator. Speram ca la urmatoarea licitatie se vor prezenta mai multi participanti, iar pentru a elimina orice dubii privind caracterul licitatiei, dar si pentru asigura o reflectare reala si corecta a derularii ei, va asiguram ca va vom sta la dispozitie cu orice informatii referitoare la aceasta problema.
 
Serviciul Comunicare, Imagine si Relatii Publice