Naţionalizarea Kommunalkredit Austria AG în 2008, cea mai scumpă salvare a unei bănci derulată vreodată de către statul austriac, ar fi putut fi evitată, a anunţat luni Curtea de Conturi din Austria, după ce a revizuit această tranzacţie, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Ministerul austriac de Finanţe nu a analizat în mod corect dacă impactul colapsului Kommunalkredit asupra industriei bancare şi economiei în ansamblu justifică o salvare, susţine Curtea de Conturi din Austria într-un raport dat luni publicităţii. În plus, Curtea de Conturi susţine că falimentul Kommunalkredit în 2008 nu ar fi provocat insolvenţa proprietarului său, Österreichische Volksbanken AG.

'Nu există documente că Ministerul de Finanţe ar fi luat în considerare şi alte alternative. Potrivit datelor prezentate, o posibilă insolvenţă a Kommunalkredit nu ar fi pus în pericol existenţa Volksbanken AG', a informat Curtea de Conturi.

În schimb, Ministerul austriac de Finanţe şi-a apărat decizia de a naţionaliza Kommunalkredit, adăugând că o eventuală insolvenţă ar fi provocat un efect de domino care ar fi pus în pericol stabilitatea financiară şi ratingul Austriei. 'La finele lui 2008 ne găseam în punctul de vârf al crizei financiare şi exista un consens la nivel european că fiecare bancă de relevanţă sistemică trebuie susţinută cu ajutorul statului', a declarat o purtătoare de cuvânt.

La finele lui 2008, statul austriac a preluat 99,78 la sută din acţiunile băncii Kommunalkredit Austria AG. Statul austriac a restructurat Kommunalkredit prin separarea activelor neperformante, care au fost transferate către KA Finanz AG, şi a injectat noi fonduri în valoare de 250 milioane de euro. În schimb, Uniunea Europeană a impus Austriei să vândă Kommunalkredit până în luna iunie 2013 în schimbul aprobării ajutoarelor de stat.

Banca americană de investiţii Morgan Stanley a fost mandatată să se ocupe de vânzarea Kommunalkredit Austria AG, o bancă specializată pe finanţarea colectivităţilor locale.