Purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat că experienţa profesională ca auditor nu este o cerinţă obligatorie a Tratatului UE, în cadrul instituţiei de la Luxemburg fiind mai mulţi membri care nu deţin în CV această calificare sau experienţă.


"Pot să vă spun că sunt mai mulţi membri care nu au în CV-urile lor experienţă profesională de auditori în cadrul sistemelor din ţările lor. Articolul 286 din Tratat nu stipulează obligativitatea pentru o astfel de calificare profesională, ci spune că ar trebui să o aibă sau să deţină o calificare deosebită în domeniu", a declarat Palubinskas, citat de Mediafax. 

El a arătat că statele membre pot propune pentru funcţiile de membru al Curţii şi persoane care nu au o calificare de auditori, însă au lucrat în domenii conexe şi au demonstrat rezultate deosebite în această privinţă. Oficialul Curţii Europeană de Conturi a ţinut să precizeze că instituţia sa nu are niciun rol în numirea unui membru al Curţii, propunerile fiind făcute de statele membre ale UE, iar decizia aparţine Parlamentului European şi Consiliului European.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru". Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a afirmat că nominalizarea lui Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, pentru ocuparea funcţiei de membru al Curţii Europene de Conturi, va deschide o nouă pagină în încălcarea legislaţiei comunitare de către România, de data aceasta a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene.

Bodu a arătat că articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede că "membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie". "Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezintă legislaţia primară a Uniunii Europene - echivalentul Constituţiei României, şi nu o simplă recomandare - mi-e greu să înteleg de ce Guvernul încearcă să forţeze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban", a comentat Bodu. El a arătat că deşi nu a participat la vot, ar fi votat împotriva nominalizării lui Orban, la fel cum au făcut şi colegii săi membri ai PPE care au participat la vot.

Printre cei care au votat împotriva lui Orban s-au aflat şi europarlamentari români, cum ar fi Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Elena Băsescu, a declarat europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirmă că activitatea s-a profesională i-a permis dobândirea unor cunoştinţe extinse temeinice în domeniul controlului financiar şi al managementului fondurilor publice europene, în baza cărora poate ocupa postul de la Curtea Europeană de Audit.