Potrivit unor informatii aparute astazi in presa, TBIF ar putea infiinta in acest an o noua banca in Romania. Compania, cu sediul central in Olanda, este detinuta in proportie de 92% de catre Kardan Financial Services (KFS) si este prezenta pe piata romaneasca prin doua IFN-uri, TBI Credit si TBI Leasing.

La randul sau, KFS apartine in totalitate companiei Kardan NV, cu sediul la Amsterdam, fiica a societatii israeliene cu acelasi nume, cotata atat la NYSE Euronext Amsterdam, cat si la Tel Aviv Stock Exchange.

Divizia de servicii financiare a Grupului Kardan NV, TBIF, are o experienta de 10 ani pe piata bancara, a leasingului si a creditelor ipotecare.


Banca Sofia, cumparata anul trecut

TBIF a cumparat in iulie 2011, in Bulgaria, Banca Sofia, detinuta anterior de doua institutii de credit slovace, Nova Ljubljanska Banka si Factor Banka. Scopul achizitiei a fost atragerea depozitelor si imbunatatirea profitului.

Potrivit comunicatului dat publicitatii dupa incheierea acordului de vanzare-cumparare, „aceasta achizitie respecta strategia Kardan, anuntata dupa publicarea rezultatelor pentru 2010, de a-si consolida in continuare investitiile din Bulgaria si Romania si de a cauta noi investitii sinergetice in aceste doua tari”.

Cu o luna inainte, in iunie 2011, Kardan anuntase vanzarea a 50% din actiunile detinute la banca ruseasca Sovcombank.


Pierderi din operatiunile financiare

Potrivit datelor de la finalul trimestrului III 2011, din operatiunile bancare si de credite de retail, Kardan NV a inregistrat o pierdere de 9 milioane de euro, in crestere cu 3 milioane de euro comparativ cu rezultatele anuntate pentru intervalul similar din 2010.

Din operatiunile de pe piata romaneasca si bulgara, pierderea a fost de numai 6 milioane de euro, in conditiile in care la finalul T3/2010, compania olandeza inregistrase un profit de 1 milion de euro.

Totalul activelor in cele doua tari, dupa primele 9 luni din 2011, s-a plasat la 236 mil. euro (+3%), veniturile fiind, la aceeasi data, de 22 milioane de euro (-21%).

In aceste conditii, este putin probabil ca obtinerea licentei bancare sa se realizeze prin transformarea, de exemplu, a TBI Credit in institutie de credit, posibilitate oferita de altfel de Banca Nationala inca de acum patru ani. La 23 ianuarie 2008 a intrat in vigoare Regulamentul nr. 1 privind transformarea institutiilor financiare nebancare in institutii de credit. Cu un an in urma, in perioada expansiunii fara precedent a creditarii, BNR primise nu mai putin de trei solicitari de la IFN-uri pentru a deveni banci.

Insa, inca din 2007, reprezentanti autoritatii monetare avertizau ca procedurile nu sunt deloc simple.

„Trebuie sa analizam foarte bine fiecare cerere in parte, pentru ca un eventual esec ne poate crea foarte mari probleme din punctul de vedere al perceptiei sistemului bancar romanesc. Nu ne putem permite sa mai avem vreun faliment bancar. Un IFN poate avea vicii ascunse in functionare, care se pot perpetua si in cadrul unei viitoare banci. Pe cand, daca incepe de la zero, o institutie bancara poate fi tinuta departe de astfel de neajunsuri”, ne declarau, la finalul anului 2007, reprezentantii bancii centrale.

In aceste conditii, se pare ca TBIH nu va recurge la solutia oferita de Regulamentul nr. 1 al BNR. Iar in acest caz, va cumpara una dintre bancile puse deja in vanzare, de genul ATE Bank Romania ori RBS Romania sau va veni cu Sofia Banka? O alta posibilitate ar fi chiar sa-si infiinteze o banca de la zero, dat fiind faptul ca institutiile de credit romanesti nu sunt chiar ieftine.

Insa raspunsurile la toate aceste intrebari nu vor veni prea curand. Oficialii TBIH nu au dorit sa faca niciun comentariu.