Contractul de privatizare pentru privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea se va semna când Guvernul va accepta condiţiile noastre, a declarat astazi, la revenirea in tara, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu.


'Mergem să semnăm contractul pentru Oltchim când Guvernul va accepta condiţiile noastre. Termenul de 10 zile noi l-am cerut în condiţiile în care alt ofertant, PCC, avea termen două-trei luni', a spus Diaconescu. El a precizat că s-a deplasat în Germania, Franţa, Spania, Monaco, Austria pentru a căuta noi pieţe de desfacere necesare pentru repornirea Oltchim. 'Căutăm noi pieţe de desfacere, vrem să achiziţionăm materii prime la cele mai mici preţuri, pentru că este important sa facem tot ce putem să redeschidem Oltchim. Sunt un biet ziarist din Caracal care vrea să salveze Oltchim. Important este să salvăm Oltchim, TAROM, CFR', a declarat Dan Diaconescu la întoarcerea în România.

Preşedintele PP-DD a menţionat că, dupa intalnirea 'foarte importantă' de astazi, el va parasi din nou România.Pe de altă parte, Dan Diaconescu a subliniat că licitaţia pentru Oltchim este prima privatizare în care investitorul care câştigă este ameninţat cu închisoarea. 'Declaraţiile premierului Ponta, care a ameninţat un investitor strategic, au şocat presa străină', a mai arătat şeful OTV. Referitor la situaţia muncitorilor de la combinatul vâlcea, el a arătat că statul ar putea folosi garanţia depusă de el în cadrul procesului de privatizare pentru a achita salariilor celor 'mai nevoiaşi' dintre aceştia.

Avocaţii lui Dan Diaconescu au solicitat menţionarea obligaţiilor vânzătorului şi cumpărătorului Oltchim în preluarea Arpechim, pentru reluarea activităţii în regim integrat şi includerea unei clauze pentru vânzător, prin care acesta să nu introducă societatea în insolvenţă, după cumpărare, a declarat, miercuri, la Ministerul Economiei, avocatul Daniel Fenechiu.

'Am făcut 21 de propuneri de modificare a contractului de vânzare cumpărare şi 15 propuneri de adăugare de texte noi. Sunt trei lucruri esenţiale pe care dorim să le clarificăm astăzi. Primul e legat de modalitatea concretă în care Oltchim va putea să achiziţioneze Arpechim. Al doilea aspect ţine de modalitatea de evoluţie a creanţelor, sunt 450 milioane euro datorii către AVAS, Salrom, Electrica, CFR. Ne dorim să stabilim un termen rezonabil, să nu ne trezim a doua zi cu cereri de insolvenţă, actualizare dobânzi. Mai discutăm despre cererea sindicatului de rezolvare a problemei cu salariaţilor. Ultimul lucru, care se discută acum, este situaţia actuală economică şi juridică a Oltchim. Am solicitat să ne comunice dacă au intervenit mutaţii în ceea ce priveşte evoluţia economică şi cea juridică', a explicat Daniel Fenechiu.

Dan Diaconescu a fost declarat vineri adjudecatar al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit 203 milioane lei. Contractul de privatizare nu a fost, însă, semnat, iar avocaţii lui Dan Diaconescu susţin că sunt pregătiţi să negocieze, în continuare, pe marginea documentului şi că nu se grăbesc să semneze.