Dan Nica a fost propus, marti seara, de premierul desemnat Victor Ponta, sa preia functia de ministru al Comunicatiilor.

Deputatul si vicepresedintele PSD, Dan Nica, s-a nascut la 2 iulie 1960, la Panciu, judetul Vrancea.

Absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Iasi (1985), are specializari in domeniul managementului si al comunicatiilor in Franta, Austria, Suedia si Canada. Din 2005 este doctor in stiintele Comunicarii.

Inginer stagiar (1985-1986), sef atelier Transmisiuni (1987-1988), sef sectie Echipamente (1989-1991), director (1991-1996) in cadrul Directiei Judetene de Telecomunicatii Galati. Autor al raportului tehnic privind implementarea retelei SDH in Romania (1995).

Profesor asociat al Universitatii “Dunarea de Jos”, catedra Telecomunicatii si Transmisiuni Date (1993-1996). A participat la conferinte, seminarii si alte evenimente interne si internationale: Conferinta Europeana Telework (Aarhus, Danemarca, 1999 si Londra, Marea Britanie, 2000), Global Summit Internet (Madrid, Spania, 1999), Conferinta Parlamentului European pentru IT (Atena, Grecia, 2000) s.a. Coautor la trei brevete de inventie, dintre care unul a fost medaliat cu argint la Bruxelles.

Membru al PDSR; membru in Biroul Executiv Central al PSD (1999-2004), presedinte al Organizatiei Municipale Galati (1997-2003), membru al Biroului coordonator al PSD (2004-2005) si presedinte al Organizatiei Judetene Galati (din 2003).

Deputat PDSR de Galati si membru al Comisiei parlamentare pentru industrii si servicii (1996-2000). In aceasta calitate a initiat Legea pentru sprijinirea si promovarea intreprinderilor mici si mijlocii. Reales deputat PDSR (PSD) de Galati in noiembrie 2000.

Ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 28 dec. 2000-14 iul. 2004. Deputat PSD de Galati in legislatura 2004-2008. La 30 noiembrie 2008 a fost reales deputat in Circumscriptia 18 Galati. La 18 decembrie 2008, Comitetul Executiv National al PSD l-a propus pe Dan Nica pentru ocuparea portofoliului de vicepremier in Guvernul Emil Boc. A fost validat in Parlament, in functia viceprim-ministru, la 22 decembrie 2008, impreuna cu intreg Cabinetul Emil Boc. La 13 ianuarie 2009, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de revocare din functia de ministru al Administratiei si Internelor a lui Gabriel Oprea si de numire ca interimar a lui Dan Nica.

Din 11 februarie 2009, cand a depus juramantul, si pana la 1 octombrie 2009, Dan Nica a detinut functiile de viceprim-ministru si ministru al Administratiei si Internelor. Pe 1 octombrie 2009, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru revocarea din functia de viceprim-ministru si ministru al Administratiei si Internelor, a lui Dan Nica, desemnandu-l ca interimar al acestui portofoliu pe democrat-liberalul Vasile Blaga.

Revocarea din functie a lui Dan Nica a venit dupa ce acesta a sustinut ca are informatii potrivit carora s-ar incerca fraudarea alegerilor prezidentiale prin turism electoral. Seful statului le-a transmis social-democratilor sa faca o noua nominalizare pentru postul detinut de Dan Nica, insa nu au dorit schimbarea acestuia, fapt care a dus si la iesirea PSD de la guvernare, rupand coalitia PDL-PSD.

Social-democratul Dan Nica a contestat, pe 20 octombrie 2009, la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, decizia prin care a fost revocat din functie, iar la 27 noiembrie 2009, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea de suspendare a decretului prin care acesta a fost revocat din functie.

A fost distins in 2002 cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

Din anul 2006 si pana in prezent este vicepresedinte PSD si coordonator al Departamentului de Transporturi si Comunicatii. Cunoaste limbile engleza si franceza. Este casatorit si are un copil.
 

Vicepremier - Florin Georgescu

Ministrul Administratiei - Victor Paul Dobre

Ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga

Ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin

Ministrul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu

Ministrul Comunicatiilor - Dan Nica

Ministrul Culturii si Patrimoniului Cultural - Mircea Diaconu

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Eduard Hellvig

Ministrul Economiei - Daniel Chitoiu

Ministrul Educatiei - Corina Dumitrescu

Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu

Ministrul Justitiei - Titus Corlatean

Ministerul Internelor - Ioan Rus

Ministrul Mediului si Padurilor -Rovana Plumb 

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Mariana Campeanu

Ministrul Sanatatii - Vasile Cepoi

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Ovidiu Silaghi

Ministru Delegat pentru Dialog Social - Liviu Marian Pop

Ministru Delegat pentru Strategii Guvernamentale - Victor Alistar

Ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul -  Mircea Dusa