România era în urmă cu 10 ani prima ţara din Uniunea Europeană cu o legislaţie secundară complet implementată, ceea ce a permis dezvoltarea pieţei telecom, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, la un eveniment privind evoluţia pieţei locale de comunicaţii, informeaza Agerpres.

'România era în urmă cu 10 ani prima ţara din Uniunea Europeană cu o legislaţie secundară complet implementată. Noi nu am mers pe etape intermediare, ci direct către ceea ce a cerut UE, lucru care a permis ca actorii care operează în piaţă, pe de o parte, iar pe de altă parte, clienţii, să aibă rezultate uşor de cuantificat. (...) Piaţa s-a dezvoltat şi datorită unor decizii foarte înţelepte, una dintre ele fiind aceea de a nu cere bani pe licenţele 3G, ci doar ca investiţiile să fie folosite pentru deschiderea reţelelor 3G. Şi am avut dreptate. România şi Slovenia au fost primele ţari din Europa Centrală şi de Est cu reţele 3G funcţionale', a spus Nica.

Acesta a precizat că şi acum, după 10 ani, în sectorul comunicaţiilor s-au luat alte decizii strategice corecte şi transparente pentru piaţa telecom.
'Deschiderea serviciilor 4G a presupus un proces în care ANCOM şi ceilalţi actori s-au aflat în multe runde de discuţii ca să avem un proces corect, transparent şi european. Astăzi, România, alături de Italia, se află printre ţările care au deschis testele pentru reţele 4G, înaintea unor ţări precum Marea Britanie, Spania sau Olanda. Aştept să folosesc acest servciu comercial, la un preţ corect, şi să putem acoperi zone îndepărtate la un cost eficient', a adăugat ministrul Comunicaţiilor.

Potrivit sursei citate, prezenţa unui arbitru pe piaţa telecom este necesară pentru a asigura regulile jocului, dar numai în condiţiile în care reglementarea vine ca un răspuns la o necesitate de corecţie a pieţei.

'Reglementarea trebuie să prevină acele excese care ar putea să apară în piaţă pentru care distorsiunile pot să afecteze serios sau semnificativ dezvoltarea sau interesele consumatorilor. Sunt un adversar declarat al reglementării de dragul reglementării şi un adversar declarat al unei instituţii slabe şi fără puteri. De asemenea, sunt un adversar declarat al încălecării de atribuţii între instituţii. (...). Reglementarea şi jocul corect în piaţă, respectiv protejarea consumatorului, dar şi reguli corecte şi transparente, nediscriminatorii pentru cei care operează în piaţă, înseamnă şi protejarea dreptului legitim de a investi şi de a dezvolta reţele şi servicii', a adăugat ministrul Comunicaţiilor.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a organizat marţi o conferinţă internaţională cu ocazia aniversării, în acest an, a 10 de ani de reglementare a comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale.

Conferinţa organizată de ANCOM îşi propune să creioneze o retrospectivă a ultimilor 10 ani din industria telecom, o trecere în revistă a principalelor reglementări actuale şi potenţiale de la nivel european din domeniu şi o previziune asupra modului în care va evolua sectorul telecom în următorii 10 ani.