O majorare a salariilor bugetarilor va antrena cererea pe piaţa bancară, atât a populaţiei, cât şi a companiilor, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, la “The First Global Corporate Governance Summit in Romania”, eveniment găzduit de BNR.

“O eventuală majorare de salarii, dacă se duce în consum, va afecta piaţa bancară. Consumul poate să antreneze cerere din partea populaţiei, dar şi din partea firmelor, care sunt nevoite să producă mai mult. Înclin să cred că se va produce această majorare de salarii”, a afirmat Dan Pascariu, citat de Agerpres.

De asemenea, bancherul a precizat că va trebui să mai treacă timp până ca dobânzile băncilor să scadă la nivelul celei de politică monetară, în această perioadă instituţiile bancare aflându-se în aşteptare.

“Mai durează până să atingă dobânzile băncilor nivelul celei de politică monetară. Să nu uităm că creditele în lei reprezintă o bază mică în totalul portofoliilor de credite ale băncilor. Există o atracţie pentru euro. Mecanismele de transmitere în masa monetară vor duce la scăderea dobânzilor, cu condiţia să existe lichiditate. Problema băncilor nu este că nu există concurenţă, ci că nu există suficienta cerere de credite. Dacă era suficientă, s-ar manifesta şi în celelalte elemente. Băncile sunt încă într-un mod de aşteptare”, a adăugat acesta.

Oficialul Unicredit Ţiriac Bank a menţionat că volatilitatea se înscrie în limitele normale unui an electoral.

“Este un an electoral cu volatilităţile fireşti ale unui an electoral. Trebuie să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după alegeri, în funcţie de deciziile ce vor fi luate în aceste şase luni”, a spus Dan Pascariu.