Preedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a cerut Cabinetului Ungureanu sa aprobe o legislaie speciala privind petrolul si gazele de ist, iar acordurile deja semnate sa fie suspendate i facute transparente.


"Este foarte grav ca o decizie extrem de importanta, cum este semnarea acordurilor petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare in favoarea Chevron, este luata de un Guvern nelegitim, care nu reflecta votul din 2008, intr-o totala lipsa de transparenta, fara sa se explice de ce acum si de ce asa. Este vorba de decizii cu implicatii enorme asupra mediului, asupra sigurantei si securitatii cetateanului individual, dar si asupra securitatii nationale. Este de neconceput ca un Guvern care, din motive de ordin politic, a venit sa stea cateva luni la putere, ia decizii care vor afecta Romania pe urmatorii zeci de ani. Nimeni nu tie care sunt termenii acestor intelegeri, ceea ce este neuzual pentru o democratie. Comunitaile locale nu au fost consultate, desi ar putea sa fie nevoie de exproprieri, asa cum este cazul la Rosia Montana. In plus vorbim de zone cu traditie turistica precum Vama Veche si Costinesti", a spus Daniel Constantin, intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, tehnologia utilizata (fracturarea hidraulica) este "extrem de controversata si de nociva pentru mediul inconjurator". ”Nu se stie daca a fost efectuat un studiu de impact privind efectul acestor exploatari. In foarte multe tari este interzisa aceasta metoda de exploatare pentru ca exista riscuri imense, de ordin seismic, existand pericolul infestarii panzei freatice si a compromiterii solului”, susine presedintele PC.

”In acest context solicitam Guvernului Ungureanu: 1. Elaborarea si aprobarea unei legislatii speciale privind petrolul si gazele de ist in baza unui studiu care sa prevada potentialul, riscurile si impactul de mediu al procesului de explorare, dezvoltare si  exploatare a zacamintelor, in aceste zone. 2. Dezbateri publice pentru informarea populatiei si comunitatilor locale din zonele unde vor avea loc exploatarile, inclusiv cu problemele legate de exproprieri. 3. Transparenta pentru aceste acorduri. Organizarea de dezbateri privind implicatiile asupra mediului, cu reprezentantii societatii civile, institutiilor din domeniu, dar si cu reprezentantii companiei Chevron. Romanii trebuie sa stie care sunt riscurile si care sunt avantajele. 4. Suspendarea acordurilor, pana la parcurgerea etapelor mentionate anterior: studiu privind impactul; elaborarea legislatiei speciale; dezbaterea publica”, a declarat preedintele PC.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri ca are mari rezerve in privinta aprobarii exploatarii gazelor de sist, pentru ca aceasta presupune utilizarea unor cantitati "enorme" de apa si implica riscuri seismice.

Gigantul american Chevron intentioneaza sa exploreze si sa extraga gaze de sist din perimetre situate in sud-estul tarii si denumite Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Chevron a castigat aceste concesiuni in cadrul unei licitatii internationale organizate de ANRM in vara anului 2010. Americanii mai
 detin un perimetru la Barlad, cumparat de la firma Regal Petroleum, care obtinuse licenta in cadrul unei runde mai vechi de concesiuni, in 2004. La Barlad, compania a facut deja prospectiuni pentru a gasi gaze neconventionale.