Marii specialisti din medicina au dezbatut recent la Viena cele mai noi tendinte privind transplantul de orga­ne, subliniind inca o data importanta cresterii numarului de donatori, care implicit scade numarul bolnavilor aflati pe listele de asteptare. Prezent la cea de-a 6-a editie a conferintei „Da­nubian Transplant Symposium”, pro­fesorul Mihai Lucan, seful Sectiei de transplant renal a Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal, Cluj-Napoca, a aratat ca „pacientii cu in­suficiente organice as­teapta sa tra­iasca dincolo de limita naturala a functiei organelor lor, iar acestia spera ca transplantul sa fie utilizat ori de cate ori au ei nevoie”.

Tot­odata, pro­fesorul Lucan a precizat faptul ca „50% dintre pacientii cu insuficiente organice diverse traiesc peste 10 ani datorita transplantului“. Acesta a mai aratat ca „datorita pro­greselor, 77% dintre pacien­tii cu tran­splant renal de la do­nator viu supra­vietuiesc la 10 ani, 61% din cei cu transplant renal de la do­nator cadavru, 73% din cei cu tran­splant de pancreas, 55% din cei cu tran­splant car­diac, 30% din cei cu transplant pulmo­nar, 50% din cei cu transplant de intes­tin”.

In concluzie, a fost subliniata ne­voia de a creste nu­marul de donatori, de dez­voltare teh­nologica, in special in ceea ce priveste medicamentatia, pre­cum si nevoia de colaborare intre cen­trele de transplant.