Sub presiunea presei, Peter Cruddas, trezorierul Partidului conservator din Marea Britanie, a demisionat. Premierul David Cameron (foto) s-a vazut nevoit sa iasa la rampa, in incercarea de a aplana scandalul izbucnit. 


O cina cu premierul David Cameron sau cu ministrul de finante, George Osborne? Influenta politica guvernamentala? Totul este posibil, in schimblul a 250.000 de de lire sterline varsate in conturile partidului conservator.

Trezorierul Partidului conservator, Peter Cruddas, credea ca este la o intalnire cu un grup de antreprenori din Liechtenstein, nerabdatori sa faca o donatie Partidului conservator britanic.In realitate, Cruddas a stat de vorba cu un grup de ziaristi de la Sunday Times, deghizati in oameni de afaceri si care au aflat, astfel, ce avantaje ofera o astfel de donatie.

Cruddas a fost inregistrat in timp ce-i asigura pe falsii donatori ca, varsand 250.000 de lire sterline (aproape 300.000 de euro), vor avea acces la premierul Cameron, la ministrul Osborne, la consilierii aproapiati ai acestora, precum si la posibilitatea de a influenta politicile acestora. Odata povestea facuta publica,
Peter Cruddas si-a depus imediat cererea de eliberare din functie. 

Legislatia britanica interzice finantari venite din partea unor institutii din afara tarii. Au fost dezvaluiri jenante pentru conservatorii britanici si care nu au facut decat sa intareasca impresia unei relatii prea stranse intre partid si cercurile oamenilor de afaceri cu foarte multi bani.

„Aceasta nu este o metoda pentru partidul conservator de a face rost de fonduri. Nu trebuie sa se intample asa ceva. Este bine ca Peter Cruddas a demisionat. Ma voi asigura ca o ancheta va fi deschisa in interiorul partidului, pentru ca astfel de momente neplacute sa nu se mai produca”, a declarat premierul David Cameron.

Potrivit Guardian, laburistii au cerut angajarea unei anchete independente care sa stabileasca daca donatorii au, cu adevarat, acces la premier si la consilierii lui, precum si o investigatie a politiei in legatura cu o eventuala violare a legii privind finantarile politice.