În pragul sezonului gripei puţini se pregătesc să se vaccineze. Asta deşi statul împarte gratuit sute de mii de doze. Oamenii ocolesc vaccinul antigripal din cauza miturilor care circulă pe internet, se plâng medicii, şi astfel bagă statul la cheltuieli suplimentare, conform Antena 3.

Pentru un pacient care ajunge la terapie intensivă din cauza unei viroze plăteşte de 500 de ori mai mult decât pentru un vaccin.

Sezonul virozelor a lovit mai ales în cei mici, iar de câteva zile, camerele de gardă sunt pline. Cu toate astea, puţini părinţi se gândesc să-şi vaccineze copiii, chiar dacă beneficiază de imunizare gratuit.

Vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătăţii costă aproximativ doi euro. Tratamentul pentru o gripă uşoară poate să coste peste 10 euro, iar dacă pacientul are nevoie de o săptămână de concediu medical, statul cheltuie câteva sute de euro.

Costurile ajung şi la 1.000-2.000 de euro, în cazurile severe, în care bolnavul ajunge la Terapie Intensivă.

Într-o situaţie ideală, spun medicii, vaccinarea a cel puţin 40% din populaţie ar împiedica declanşarea unei epidemii de gripă. La noi, rata de imunizare este însă de patru ori mai mică, de numai 10%.