Premierul Victor Ponta se află la sediul Băncii Naţionale a României, pentru o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu. Mediafax precizeaza ca Ponta a ajuns la sediul băncii centrale în jurul orei 12:20, fiind întâmpinat de guvernator.


Discuţia are loc în contextul vizitei delegaţiei FMI în România, schimbării mai multor miniştri din Guvernul Ponta şi după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, asupra căruia urmează să se prununţe Curtea Constituţională.

Totodată, întâlnirea are loc după declaraţiile de luni ale guvernatorului BNR. Isărescu a afirmat că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare "gura bate fundul", singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (...) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a spus Isărescu.

El a arătat că BNR îşi face datoria, caută să obţină profit şi să achite la buget 80% din această sumă, care-l ajută pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, să-şi îndeplinească obiectivele.

Dupa intalnirea cu Isarescu, Ponta si cu ministrul de finante, Florin Georgescu, Ponta a declarat că este de acord cu indemnul la calm si dialog lansat de guvernatorul BNR. 'Semnalele sunt importante de stabilitate, de predictibilitate şi referitoare la faptul că, indiferent de ceea ce a fost până pe 29 iulie, o criză politică, instituţiile statului, începând cu Banca Naţională, funcţionează şi îşi fac datoria. Şi, în plus, numai vorbe de bine despre ministrul de Finanţe şi despre colaborarea dintre Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională şi sigur că îmi face plăcere să aud acest lucru', a spus Ponta.

Premierul consideră că toate discuţiile din această perioadă cu partenerii internaţionali şi toate măsurile luate pentru combaterea secetei şi pentru sprijinirea companiilor care creează locuri de muncă sunt menite să redreseze economia naţională.El a susţinut că Guvernul îşi face datoria iar membrii lui nu mai intră 'în bătălii politice' şi nu mai răspund la 'atacuri politice'. 'Avem foarte multe lucruri de făcut în actul de guvernare şi sunt convins că şi rezultatele apar', a mai spus primul-ministru.