Se numara printre miliardarii lumii. Sunt oameni de afaceri, cu activitati in diferite domenii. Iar sportul este unul dintre punctele lor comune.


Sunt 10 si, impreuna, cantaresc 104,2 miliarde de dolari... Este un top impresionant, cel al celor mai bogati proprietari din sportul mondial. Un clasament realizat de expertii americani si care arata ca, a plati 94 de milioane de euro pentru Cristiano Ronaldo, nu este decat un detaliu al unei afaceri de proportii.

Cine sunt protagonistii acestui clasament? Personalitati de diferite nationalitati, care au facut avere in domeniul gazelor naturale si al petrolului (precum Roman Abramovich), care au condus o tara (Silvio Berlusconi) sau care au creat companii multinationale (Paul Allen, confondatorul grupului Microsoft).

Sunt oameni care-si permit sa intretina diferite echipe din sportul international. In functie de discipline, baschetul detine suprematie in acest top, urmat de fotbal. S-ar crede ca marii proprietari ai balonului rotund se afla in Qatar sau Emirate, state care au investit puternic in sportul rege. Dar nu, ei se gasesc la Sahtior Donetsk sau AC Milano, La Chelsea sau Tottenham.

Unii isi permit luxul de a detine mai multe cluburi sportive. Este, spre exemplu, cazul lui Philip Anschutz, proprietarul echipei de baschet Los Angeles Lakers (NBA) si a celei de hochei Los Angeles Kings.

Dar ierarhia este dominata de un om de afaceri si de un sport mai putin raspandit la nivel mondial. Este vorba de indianul Mukesh Ambani, mare fan al crichetului. Cu o avere de 22,3 miliarde de dolari, locul 19 in topul Forbes al celor mai instariti locuitori ai lumii, CEO al puternicei societati Reliance Industries, el detine clubul Mumbai Indians.

1. Mukesh Ambani (22,3 miliarde de dolari): Mumbai Indians (crichet)

2. Rinat Ahmetov (16 miliarde de dolari): FC Sahtior Donetsk (fotbal)

3. Paul Allen (14,2 miliarde de dolari): Seattle Seahawks (NLF) si Portland Traiblazers (NBA)

4. Mihail Prohorov (13,2 miliarde de dolari): New Jersey Nets (NBA)

5. Roman Abramovici (12,1 miliarde de dolari): FC Chelsea (fotbal)

6. Philipp Anschutz (7 miliarde de dolari): LA Lakers (NBA) si LA Kings (baseball)

7. Silvio Berlusconi (5,9 miliarde de dolari): AC Milano (fotbal)

8. Richard Devos (5 miliarde de dolari): Orlando Magic (NBA)

9. Micky Arison (4,7 miliarde de dolari): Miami Heat (NBA)

10. Joe Lewis (3,8 miliarde de dolari): Tottenham (fotbal)