Într-o societate în care procentul obezităţii se apropie vertiginos de jumătatea populaţiei, să slăbeşti vizibil şi sănătos a devenit o dorinţă obsesivă a femeilor şi bărbaţilor care vor să aibă succes în toate domeniile vieţii lor. Aşa se face că industria frumuseţii nu se resimte mai deloc pe timpul crizei, iar românii îşi fac în continuare programare la spa.

Într-o emisiune de televiziune cu tema „cine slăbeşte mai mult”, programul de slăbire personalizat al concurentei care a ieşit pe locul I s-a întins pe 8 săptămâni, timp în care a făcut tratamente de tot felul, împachetări, electrostimulare, masaj anticelulitic, vacuum, capsulă şi tunel cu infraroşii. La sfârşitul programului, rezultatele au fost spectaculoase: 22 de kg în minus şi 78 de centimetri mai puţin în circumferinţe. Deci se poate! Terapiile dau roade dacă sunt urmate toate recomandările specialiştilor şi dacă nu sari peste nicio programare. Totuşi, efectele nu sunt definitive, organismul păstrând memoria dezechilibrelor anterioare şi revenind încet la ele. Sau mai repede. Secretul este să îţi schimbi stilul de viaţă pentru totdeauna, introducând mişcarea şi exerciţiile fizice în programul de zi cu zi, respectând principiile alimentaţiei sănătoase şi cei 2 litri de apă zilnic. Dar fără acel prim efort conjugat al aparatelor inteligente şi al produselor cosmetice profesionale, nu ai putea ajunge la rezultate vizibile atât de repede.

Care sunt cele mai noi terapii ale momentului?

 

Terapiile de remodelare corporală

CRYONIX este un tratament ce combină criolipoliza cu laserul, pentru a ajunge la un proces natural, numit apoptoză, adică autodistrugerea celulelor grase. Laserul sparge în porţiuni mai mici blocurile de grăsime calcifiată, astfel încât criolipoliza să le poată «îngheţa» mai uşor”, explică Sorina Bratu, manager Keiko Slim Spa. Echipamentul, care  este adus deocamdată în exclusivitate de echipa sa, ţinteşte selectiv şi elimină grăsimea, lăsând celelalte ţesuturi în deplină siguranţă.

ULTRALIPO, un alt aparat aflat în saloanele spa, propune cea mai nouă tehnologie digitală: cavitaţia (numită şi liposucţie virtuală) cu unde acustice controlate de un soft avansat. Este un sistem dezvoltat de chirurgi plasticieni şi cercetători din lumea medicală, despre care specialiştii care îl aplică cred că deja revoluţionează industria de remodelare corporală.

Terapia, care durează 20-30 de minute, are efect instantaneu similar unei liposucţii chirurgicale şi reduce grăsimea localizată. Terapeuţii apreciază că după trei şedinţe se obţine deja un contur al trupului mult îmbunătăţit, desigur, în funcţie de greutatea de la care se pleacă. „Dar pentru că după 30 de minute, în rinichi şi în ficat se vor descărca atâtea grăsimi şi colesterol cât se strâng după o masă copioasă, noi recomandăm o şedinţă de drenaj limfatic împreună cu un consum însemnat de apă sau ceai, căci toate aceste grăsimi pot încărca ficatul şi rinichii în următoarele 72 de ore după liposucţia virtuală”, spune Sorina Bratu.

Tot în acest interval ar trebui să ai o alimentaţie sănătoasă, riguros controlată, pentru a nu pune presiune mai mare pe organele interne. Cavitaţia Ultralipo costă 35 lei/şedinţă, 150 lei/abonament 5 şedinţe.

 

Spre bunăstare interioară

Îmbină plăcutul cu... plăcutul şi, dacă tot dai o raită pe la munte, treci şi pe la Alpin Vitarium Spa de 5 stele, din Poiana Braşov, pentru una din terapiile lor de succes. COLONHIDROTERAPIA, partea practică a spa-ului, înseamnă o detoxifiere a organismului prin spălarea colonului în profunzime, cu apă microfiltrată, la 38 grade C, în circuit închis, timp de 45 minute. Ţi se recomandă o pauză alimentară cu 24 ore înainte, iar procedura, care nu este dureroasă, te lasă proaspăt şi uşor ca un bebeluş, după ce ai eliminat toxine acumulate în intestinul gros de ani de zile! Dacă nu eşti pregătit pentru o procedură atât de radicală, încearcă împachetările cu ciocolată, alge, miere, unt de Shea, efectuate pe Dry flotation (un pat cu saltea de apă călduţă, la 38 grade C). Nu vrei să te simţi ca o clătită umană? Nu-i nimic, experimentează starea de Zen pe care ţi-o dă masajul Shiatsu, un masaj pe puncte de presiune, aplicat cu mâna pe partea anterioară şi cu picioarele pe partea posterioară a corpului – de către o terapeută indoneziană cu experienţă.

Colonhidroterapia costă 60 euro pentru o şedinţă; împachetările sunt în jur de 30 euro/şedinţă, iar pentru Shiatsu plăteşti 45 euro/50 minute.

 

Nici nu se simte durerea

Tratamentul efectuat cu aparatul Solta Medical – Liposonix în centrele Silhouette este un tratament „revoluţionar, echivalentul unei liposucţii nonchirurgicale, ce elimină grăsimea fără chirurgie”, spun specialiştii de acolo. Tratamentul este non-invaziv, de tip medical, nu de relaxare, ceea ce înseamnă că are rezultate rapide şi vizibile, dar trebuie respectate anumite precauţii: este interzis femeilor însărcinate şi se recomandă să bei peste 2 litri de apă pe zi, pentru a elimina toxinele care altfel ar afecta funcţionarea ficatului. Aparatul funcţionează pe bază de ultrasunete şi acţionează în ţesutul subcutanat, având ca rezultat îndepărtarea celulelor grase. În timpul tratamentului nu se folosesc produse şi este necesară o singură şedinţă de aproximativ o oră pe zona tratată, pentru ca pielea să devină mai fermă, cu aspect vizibil îmbunătăţit.

Nu există efecte secundare, dar este de aşteptat să resimţi pe parcursul terapiei o durere care diferă în funcţie de sensibilitatea pacientei/pacientului.

„La ce rezultate avem după primele şedinţe, nici nu se mai observă durerea!”, comentează una dintre terapeutele centrului. Efectul final se va vedea după 8-12 săptămâni de la şedinţe, timp necesar corpului pentru a metaboliza grăsimile distruse. Preţ: 1500 euro/zonă.

 

Masaj cu tămâie pe muzică tribală

Dacă nu vrei nimic radical, ci doar o terapie care să alunge stresul şi oboseala şi astfel să poţi slăbi mai uşor, ai mai putea încerca un masaj Tribal. Adică un masaj de relaxare însoţit de un ritual cu „uleiuri preţioase” originare din America de Sud, Africa şi Asia, de la Bernard Cassiere. De ce se numesc aşa? „Uleiurile sunt obţinute după reţete tradiţionale, din ingrediente exotice achiziţionate prin sistemul Fair Trade, care determină compania să folosească resursele naturale corect şi să achiziţioneze ingredientele direct de la micii întreprinzători”, explică Andreea Nuţu, de la Dreamline Beauty Salon.

Combinaţia folosită de cosmeticienele de la Dreamline constă în ulei de argan, ulei Nigella (supranumit „uleiul faraonilor”), ulei de tămâie (Boswellia carterii) şi Inca Inchi. Uleiul de argan a fost folosit din cele mai vechi timpuri de către femeile din Maroc pentru îngrijirea pielii, deoarece conţine de două ori mai multă vitamina E decât orice alt ingredient natural, hidratează şi catifelează pielea şi are un puternic efect antioxidant, ajutând la prevenirea îmbătrânirii şi luptând împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi (poluare, praf, metale grele, radiaţii solare etc.). Uleiul de tămâie încetineşte şi aprofundează respiraţia, calmând anxietatea; estompează cicatricile, reduce inflamaţiile şi acneea, regenerează pielea.

Inca Inchi este un ulei extras din seminţele de Plukenetia volubilis, o plantă peruviană foarte rară, care creşte doar în regiunea amazoniană, foarte bogată în Omega 3 şi acizi graşi esenţiali, extrem de importanţi pentru păstrarea tinereţii pielii.

Terapia presupune un masaj wellness de 50 de minute pe muzică chill out tribală (care vine la pachet cu sticluţele de ulei preţios), o escapadă în lumea aromelor exotice, un moment de plăcere şi relaxare. Preţ 160 lei, la Dreamline Beauty Center.

 

Top 5 trenduri spa

Compania americană SpaFinder Wellness a evaluat care au fost cele mai importante curente în industria spa pe 2012, anunţă portalul românesc www.desprespa.ro

Healthy feet treatments

De la tratamentele pentru durerile cauzate de tocuri înalte, la practica reflexologiei, vei găsi multe soluţii „trendy” pentru durerile de picioare. Foot spas, tratamente de pedichiură specializate, masajul picioarelor la patru mâini și tot mai multe linii cosmetice îşi completează oferta cu produse dedicate sănătăţii şi frumuseţii picioarelor.

Cold and Ice are Hot

Mai nou, centrele welness adoptă tot mai mult experienţele ce implică gheaţa, într-o intercalare de contrast cald/rece: masaj cu pietre reci, măşti îngheţate pentru faţă, fântâni de gheaţă, camere de gheaţă, ninsoare artificială, duşuri de gheaţă şi radicala crioterapie. Sauna  în varianta mai „răcoroasă”, cu infraroşu, ce permite o absorbţie mai rapidă şi mai profundă a căldurii emise, fără să fie necesară o indirectă încălzire a aerului sau a vaporilor, câştigă teren.

Wellness and beauty coaching

Se apreciază că spa-urile sunt într-o poziţie mai bună decât stabilimentele medicale în a oferi soluţii de prevenţie şi sănătate. Acest trend se dovedeşte a fi unul foarte serios şi cu un potenţial imens pentru industrie. Spa-urile destinaţie au preluat conducerea şi oferă pachete de excursie-cu-ghid (prin spa!) şi consultaţii wellness la domiciliu via e-mail sau skype, pentru a ţine consumatorii conectaţi la spa şi la un regim de viaţă sănătos şi după întoarcerea acasă.

Online wellness gaming

Jocuri precum Sallie Spa, Sara’s Super Spa sau Spa Mania sunt deja populare printre milioane de oameni de-a lungul globului, pasionaţi de jocurile pe calculator. Clarins a ridicat jocul la un alt nivel, cu Spa Life pe Facebook, în care clienţii în căutare de tratamente (şi al căror număr creşte exponenţial), câştigă puncte. Celebrul guru mind&body Deepak Chopra a creat Leela, un program pentru meditaţie, ce foloseşte 43 de exerciţii interactive, concentrate pe cele şapte centre de energie, pentru a ajuta utilizatorii să se elibereze de stres.

Pairing fine dining and spa-ing

De multă vreme, oferta hotelurilor şi staţiunilor pentru gastronomie şi spa de calitate a fost separată în termeni de marketing. Dar timpurile se schimbă, şi acestea se vând astăzi la pachet. Tot mai multe spa-uri promovează în tandem faimoşi bucătari şi gurus wellness în oferte gastro-wellness pentru o săptămână sau un weekend în care tratamentele spa, vinul şi mâncarea bună reprezintă amestecul perfect de experienţe senzoriale.