Miscarile de tineri pro-Kremlin vor marca ziua de nastere a presedintelui Vladimir Putin, care va implini, la 7 octombrie, 60 de ani, cu mitinguri, lecturi de poezii si intreceri sportive. La Petersburg, sustinatorii liderului de la Kremlin au depus o cerere pentru un Mars jubiliar.


„Tanara garda a Rusiei Unite”, cum se intituleaza miscarea de tineret pro-Kremlin, va organiza o actiune unionala dedicata zilei de nastere a presedintelui. Fiecare filiala locala va decide continutul manifestarilor. Spre exemplu, la Rostov, o uriasa pancarda cu urari de bine adresate lui Putin va fi instalata pe principalul pod al orasului, care face legatura intre Europa si Asia.

Municipalitatea orasului Sankt-Petersburg, considerata capitala culturala a Rusiei, a optat in favoarea unui concert, care se va desfasura sub denumirea de „Compliment muzical”. Biletele, al caror pret nu a fost dezvaluit, vor fi cumparate numai de elita orasului. O invitatie va fi trimisa inclusiv lui Putin.

La Moscova, pictorul Aleksei Serghienko va deschide expozitia „Presedintele. Un om cu un suflet mare”. Artistul a abordat teme cunoscute: prietena dintre Putins si premierul italian, Silvio Berlusconi, zborul cu cocorii, vanatoarea de balene, etc. In tot in capitala rusa, pe 7 noiembrie, va avea loc un impresionant „Mars jubiliar”. Participantii vor parcurge un traseu care va trece inclusiv prin fata sediului FSB (fostul KGB), institutie unde si-a inceput cariera presedintele Putin.

Concomitent, opozitia a pregatit actiuni proprii. Cea mai importanta se anunta cea din apropierea administratiei prezidentiale. „Sa-l conducem pe bunic la pensie” se intituleaza manifestarea opozitiei. Concret, fiecare participant va aduce cate un cadou pentru Putin: o pereche de papuci, unelte pentru gradinarit, un fular, un snur pentru agatat ochelari. Adica lucruri de care au nevoie cei care se retrag din activitate „pentru a se odihni dupa o viata de munca.