Am mai auzit una zilele trecute. In scrisoarea de intentie, pe care presupun ca a trimis-o deja la Fondul Monetar International, guvernul se obliga singur sa reduca numarul de internari in spitale, din 2011, cu 10%. Dincolo de vesnicul „angajament” fata de FMI si nu fata de propriul popor (poate totusi cineva de la Putere va citi articolul 47 din Constitutie prin care statul este obligat sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent), socheaza brutalitatea si inutilitatea unui asemenea demers. De asemenea, consider ca acela care a avut aceasta geniala idee ar trebui sa fie condamnat la somaj pentru tot restul vietii, atat de grava pare incompetenta sa. Oare cum o vrea guvernul sa puna in practica „decimarea”, cum vrea el sa reduca internarile? Vor fi transformati medicii in Dumnezei? Poate cineva decide daca o fractura deschisa justifica sau nu internarea? Vezi cazul baiatului care a murit de la asa ceva tocmai pentru ca a fost trimis acasa... Cum iti dai seama daca o gripa puternica are sau nu efecte colaterale asupra organis­mului? Daca ii dai un pat unui asemenea pacient si el supravietuieste, amendezi medicul? Poate risca un cardiolog de la urgenta sa fie acuzat de omor din culpa pentru ca a decis sa lase acasa un batran bolnav de inima? Sau, poate, Ministerul Sanatatii va primi ordin sa arunce in Siret 10% din paturile de spital. Una peste alta, este incalificabil un asemenea angajament. Nu era mai simplu sa se decida uciderea fiecarui al zecelea cetatean al Romaniei? Asa faceau romanii cu soldatii care dadeau dovada de lasitate in lupta. Se potriveste si la cifre, iar gropile comune se pot sapa usor in vremurile noastre - doar exista excavatoare. Cred ca „medicii“ de la FMI ar fi extrem de multumiti, in sfarsit isi vad visul cu ochii, dupa ce l-au ratat la mustata cu argentinienii.

Nu pot sa inchei fara sa mentionez insa cateva solutii (adevarate) de reducere a internarilor, asa cum le-am ob­servat in statele civilizate. De exemplu, ridicarea nivelului de trai - reformulez, poate Puterea nu intelege decat propozitiile unde se foloseste cuvantul „reducere“ - adica vreau sa propun scaderea numarului de saraci. Ori poate ar fi fost mai nimerit sa se previna imbolnavirile prin campanii gratuite de vaccinare a populatiei.

Dar nu, Executivul e pe invers. Da ordonante ca sa oblige soferii „sa poarte“ cauciucuri de iarna. In ruptul capului nu s-ar fi gandit sa oblige autoritatile sa desza­pe­zeasca drumurile. Bine, vorbesc prostii,  de ce sa faca EI riduri in palme de la atata munca? Doar nu au fost alesi pentru asta. Viermii ca noi s-au ales cu asa ceva, vorba Sinistrei. Un personaj mai actual ca niciodata.