Romanii care detin o pensie privata facultativa (Pilonul III) au de la 1 ianuarie deductibilitate fiscala si asupra contributiilor de asigurari sociale de stat (CAS), dar si la contributia pentru boli profesionale si accidente de munca. Cu toate acestea, deductibilitatea la plata CAS nu se aplica si in cazul altor tipuri de venituri, altele decat cele salariale, precum drepturile de autor.

Potrivit Codului Fiscal, deduc­ti­bilitatea fiscala pentru contributiile vi­rate la fondurile de pensii private fa­cultative ramane de 400 de euro pe an pen­tru angajat si pentru angajator, insa aplicarea deducerii se va face nu doar de la impozitul pe venit, ca pana la finalul anului trecut, ci si de la aceste contributii sociale.

„Extinderea regimului deductibilita­tii fiscale este un semnal foarte bun pen­tru participantii la fondurile de pensii fac­ultative, mai ales pentru companiile care ofera salariatilor pensii facultative ca parte a pachetului de beneficii extra­salariale. Astazi, dintre cei peste 221.000 de clienti ai fondurilor de pensii facul­tative, in doua din trei cazuri contributia este suportata si de angajator, fiind vor­ba de un beneficiu oferit suplimentar sa­la­ria­tului. In aceste conditii, extinderea deducerii este benefica si deosebit de atractiva pentru companii, interesul aces­tora pentru pensii facultative fiind in crestere”, a declarat Mihai Bobocea, secre­tarul general al Asociatiei pentru Pen­siile Administrate Privat din Romania. Acesta spune ca, anul trecut, 35.000 de romani au inceput sa economiseasca pentru o pensie facultativa, cu 5,5% mai putini decat cei 37.000 din 2009. „Anul acesta insa anticipam in cel mai rau caz o stagnare la acest nivel, fiind foarte pro­babila o crestere a numarului de noi par­tici­panti datorita cresterii deduc­tibilitatii”, a explicat Bobocea.

Beneficii extra-salariale


Contributiile la Pilonul III pot fi pla­tite de salariat - din salariul brut, de catre angajator  sau de catre angajat si firma. In cazul deductibilitatii mixte, aceasta este de 800 de euro pe an. Totodata, in acest an, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, s-ar putea adop­ta deductibilitatea totala a contributiilor la pensii private faculta­tive. Un regim de deductibilitate totala pentru contri­butiile la pensia facultativa va presu­pune exceptarea acestora de la alcatuirea bazei de calcul aferente impozitului pe venit sau profit, precum si de la calculul contributiilor de asigu­rari sociale, asigurari de sanatate si pen­tru fondul de somaj. Potrivit calculelor efectuate de Comi­sia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la o contri­butie de 100 de lei la un fond de pensii facul­ta­tive, comparativ cu o majorare echiva­lenta a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei in cazul in care plata este efectuata de salariat. Daca plata o realizeaza an­ga­ja­torul, atunci castigul este de 27 de lei.

Se majoreaza contributiile


In ceea ce priveste sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), incepand din luna martie contributia din salariul brut al participantilor se va majora de la 2,5% la 3%. „Desi aceasta majorare este necesara si bine-venita, ea lasa in con­tinuare siste­mul in urma calendarului initial de con­tributii stabilit prin Legea de infiintare a Pilonului II. In 2009, 2010 si 2011, con­tributia este deci mai mica cu jumatate de punct procentual decat era progra­mat initial, ceea ce inseamna o pierdere cumulata de aproximativ 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 mili­oane de participanti la sistem”, au pre­cizat reprezentantii APAPR.

Totodata, la finele anului trecut, Uniunea Europeana a ajuns la un acord de principiu potrivit caruia costurile de reformare a sistemelor publice din Uniu­ne, prin introducerea de sisteme de pensii private obligatorii, vor fi luate in calcul la evaluarea deficitului bugetar si a datoriei publice. In cadrul acestui nou mecanism, evaluarea deficitelor buge­tare nationale va fi facuta de la caz la caz, iar detaliile tehnice (referitoare la con­ta­bilitatea bugetara nationala) vor fi stabilite de UE si implementate de state­le nationale incepand cu luna aprilie a acestui an. Potrivit APAPR, activele fondu­rilor de pensii private obligatorii si facultative vor atinge 6,96 miliarde de lei la finele acestui an, in crestere cu 49,4% fata de decembrie 2010. Defalcat, in acest an, fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active nete de 6,5 miliarde de lei, iar cele facultative la 460 de mili­oane de lei.

Evenimente importante pentru piaTa de pensii private In acest an:


Pilonul II:
  • integrarea in fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate
  • majorarea contributiei virate in sistem de la 2,5% la 3%
  • excluderea „costului bugetar” al Pilonului II din calculul deficitului si datoriei publice
  • UE ar putea introduce sanctiuni pentru statele care isi afecteaza reformele sistemelor de pensii
  • legea privind Fondul de Garantare si legea de plata a pensiilor private

Pilonul III:
  •  extinderea de la 1 ianuarie a deductibilitatii fiscale si asupra CAS