Institutul "C. I. Parhon" din Capitala lucreaza cu un deficit de 111 angajati, dintre care noua medici, 71 de asistente si 31 de infirmiere, in conditiile in care numarul internarilor a crescut cu 10.000 in ultimii cinci ani, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, managerul unitatii sanitare, Diana Paun.


"Lucram in conditii grele, cu deficit de 111 angajati, in conditiile in care numarul internarilor a crescut cu 10.000 in ultimii cinci ani. Cel mai mare deficit este la grupa asistente medicale, unde lipsesc 71 de cadre. Avem 307 angajati , iar salariile pentru ei reprezinta 25 la suta din venit", a spus managerul Institutului National de Endocrinologie "C. I. Parhon".

Potrivit medicului, la "C. I. Parhon" functioneaza singura sectie de chirurgie endocrina din lume. "Avem cateva clinci unice. Institutul este continuu plin de bolnavi. Este o crestere exploziva a cazurilor de cancer tiroidian in Romania, foarte multi sunt tineri. In conditiile in care numarul pacientilor a crescut semnificativ, Casa de Asigurari de Sanatate a redus cu 10% veniturile institutului", a mai declarat managerul institutului.

Diana Paun crede ca numarul mare de pacienti poate fi pus si pe seama cresterii posibilitatii de investigare a cazurilor grave. "Sunt multe persoane car atunci cand fac analize, cer si CT (tomografie computerizata - n.r.) de tiroida. Apoi, se prezinta singuri la medic. S-ar putea sa fie o explicatie pentru cresterea numarului pacienti", a estimat medicul Paun.

Managerul institutului a mai spus ca la "C. I. Parhon" au fost internati si multi copii. Cele mai frecvente suferinte ale acestora sunt tulburari de crestere, pubertate precoce si obezitate, aceasta din urma tinand mai mult de stilul de viata "nesanatos", potrivit medicului.

Medicii Institutului "C. I. Parhon" le-au administrat pacientilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs, insa Ministerul Sanatatii (MS) sustine ca problema va fi rezolvata in curand.

"Din pacate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru ca acesta rezista numai o saptamana, dupa care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" nu a mai trimis iod radioactiv, intrucat i-a fost retrasa atuorizatia de catre Agentia Nationala a Medicamentului. De asemenea, Firma Fidelio, cea care are autorizatia de punere pe piata a produsului in Romania, nu mai are autorizatie de la Agentia Nationala a Medicamentului si de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare", a explicat  managerul de la "C. I. Parhon".

Lipsa iodului radioactiv ar afecta numerosi pacienti. "Avem liste de asteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv pana in noiembrie. Astazi (n.r. - luni), i-am tratat pe cei pe care ii aveam pe lista de acum cinci luni", a mai spus managerul institutului. Potrivit Dianei Paun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesita tratament cu iod radioactiv.

In 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel national, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numarul acestora a crescut anul trecut la 640.
Ministerul Sanatatii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel ca Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul Fidelia de punere pe piata a iodului radioactiv, actele urmand sa fie avizate si de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

"Probabil ca situatia va fi rezolvata in curand. Din pacate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astazi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt asteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.