In primul semestru, deficitul contului curent al balantei de plati a scazut cu 73,3% fata de perioada similara a anului trecut, plasandu-se la 2,37 mld. euro, potrivit datelor publicate astazi de BNR.
 
"Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 2,962 miliarde de euro, in scadere cu 67,2% fata de primul semestru din 2008", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.
 
Deficitul contului curent din primele sase luni a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au totalizat 2,89 mld. euro, in scadere cu aproape 43% comparativ cu perioada similara din 2008.
 
Serviciile au avut in primul semestru o contributie negativa la deficitul de cont curent de 29 mil. euro, in timp ce transferurile curente au continuat sa inregistreze un sold pozitiv, desi in scadere, contribuind la reducerea deficitului de cont curent cu 2,12 mld. euro net, in coborare cu 17,7% fata de surplusul de 2,57 mld. euro din intervalul ianuarie-iunie 2008. Pe de alta parte, veniturile au avut un deficit de 1,5 mld. euro, cu aproximativ  46,44% mai redus fata de intervalul similar din 2008.
 
In privinta ajustarii deficitului de cont curent in 2009, opiniile sunt impartite, analistii intervievati de Mediafax estimand un dezechilibru cuprins intre 4% si 6% din PIB pentru acest an.
 
Astfel, Nicolaie Chidesciuc, senior-economist la ING Bank Romania, anticipeaza un deficit de cont curent de 4% din PIB pentru 2009, care ar urma sa fie acoperit in proportie de 85% de investitii straine directe.
 
Economistul-sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, considera ca deficitul de cont curent se va situa la 5,5% din PIB in 2009 si se va finanta in proportie de 70%-80% prin investitii straine directe. Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, anticipeaza ca deficitul de cont curent se va reduce la 5%-6% din PIB in 2009. "Trebuie mentionat faptul ca investitiile nu mai includ, incepand din acest an, creditele subordonate ale institutiilor financiar-bancare. Daca metodologia s-ar fi pastrat, deficitul de cont curent ar fi fost acoperit in intregime de investitii", a explicat Anghel.
 
Totodata, si FMI estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va ajusta de la 12,3% din PIB in 2008 la 5,5% din PIB in acest an.
 
Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, apreciaza ca valoarea deficitului de cont curent se va reduce cu 50% in acest an, la 8,5-8,6 miliarde de euro.