Reducerea disponibilitatilor de hard-discuri va fi principala cauza care va duce in continuare la scumpiri ale unor dispozitive mobile precum laptopul, potrivit unor estimari ale specialistilor Flanco.


„Tabletele si smartphone-urile pot inregistra, de asemenea, usoare cresteri de pret, pe fondul imbunatatirii performantelor i a dotarilor fiecarui echipament”, cred reprezentantii retailerului.

Preturile laptop-urilor, tabletelor si smartphone-urilor au crescut pe finalul anului 2011, din cauza evolutiei unor factori precum costul materialelor, disponibilitatea componentelor si evolutia cursului de schimb.

Cu toate acestea, vanzarile in sector vor creste in 2012. Astfel, protivit Flanco, comertul cu smartpone-uri va cunoaste o crestere spectaculoasa in acest an, de pana la 10 ori. Printre dispozitivele mobile, cea mai mica crestere a vanzarilor o vor inregistra notebook-urile (+20%), in timp ce numarul tabletelor comercializate va spori de trei ori, estimeaza Flanco

In prezent, rata de penetrare in Romania a notebook-urilor este de 20%, iar durata de viata pentru un echipament IT este de aproximativ 3 ani. In 2011, in magazinele Flanco, notebook-urile au avut o pondere in vanzari de circa 17%

In ceea ce priveste piata tabletelor, anul trecut acestea au avut o pondere de circa 1% in vanzarile totale, respectiv 5% in vanzarile din categoria PC. Pentru 2012, reprezentantii retailerului estimeaza o triplare a vanzarilor de tablete, in conditiile in care piata de profil este inca la inceput in Romania. Flanco isi propune sa ajunga, in anul 2012, la o cota de 18% pe piata tabletelor.

Clientii care investesc in astfel de produse sunt tineri (60% avand varsta pana in 35 ani), dinamici (au nevoie de portabilitate sporita), pasionati de tehnologie si avizi de informatii in timp real. Lor le oferim pe langa cele mai noi i mai performante tehnologii, consiliere specializata, demostratii de produs in magazine, precum si pachete promotionale foarte atractive, “ a declarat Violeta Luca, Marketing Director Flanco.

Potrivit Flanco, in medie, romanii cheltuiesc 400 euro pe un laptop, 250 euro pe o tableta si 400 euro pe un smartphone.