In tot scandalul spagii din Portul Constanta ramane o sin­gura intrebare esentiala: cum a fost numit Laurentiu Miro­nescu secretar general al MAI atat timp cat era urmarit pentru fapte penale? Cu atat mai mult cu cat la data numirii „ser­viciile“, „organele“ aveau deja probele materiale pe baza ca­rora Miro­nescu a fost arestat preventiv zilele acestea. Situatia este de-a dreptul stupefianta si scoate la lumina disfunc­tionalitati majore ale actului de guvernare.

Intai de toate, cum de premierul Emil Boc, cel care a sem­nat numirea, nu stia de cercetarea de la Constanta? Desigur, justitia este independenta, dar in acte de coruptie de anver­gura ar fi trebuit sa stie care sunt actiunile institutiilor statului. Apoi, cum de a semnat numirea cu pricina fara sa ceara verificarea preten­dentului? Vorbim aici de numirea intr-o functie de importanta strategica in Ministerul Administratiei si Internelor, nu in cea de prefect de Vaslui sau sef de in­spec­torat prin teritoriu. Emil Boc a semnat ca primarul, devenind evident faptul ca Mironescu i-a fost „servit”. Si nu de oricine, ci de cineva mai sus decat el, care probabil garanta probitatea morala si profesionala a candi­datului. Si cine e mai sus decat premierul?

Mai avem apoi a ne intreba cum, la momentul numirii, or­ga­nele care il supravegheau pe Mironescu nu s-au autosesizat sa-i spuna premierului ca nu face bine ce face. Aici ne duce gandul ca organele cu pricina nu erau din „tabara“ premierului, ci ascul­tau comanda in alta parte. As zice chiar ca au vrut sa-l infunde pe premier, de aia au tacut.

„Conspirarea“ la numirea lui Mironescu a mai inregistrat un episod si la DGIPI, care nu numai ca nu a spus premierului pe cine urmeaza sa puna in functie, dar a dat si o reco­man­dare catre ORNISS pentru a i se elibera necesarul aviz de ac­ces la informatii clasificate, potrivit fisei postului de se­cretar general al MAI. De ce a mintit DGIPI, desi era implicata in actiunea din Portul Constanta?

Sunt deja prea multe intrebari si prea putine raspunsuri. Dincolo de spaga de 7.000 de dolari pe zi care se opera in port, ramane tabloul haosului in care functioneaza institutiile statului. Pe hartie, raspunzator pentru asta este premierul, desi poate invoca varii circumstante atenuante. Si - asta e viata in politica! - inainte de explicatii, premierul Emil Boc ar trebui sa-si dea demisia. Nu una de onoare, ci una de haos.