Dependenţa de Internet ar putea fi următoarea pe lista bolilor mintale din manualul de psihiatrie cunoscut la nivel mondial, potrivit forbes.com. Mai mult, copiii au un risc mai mare de a dezvolta această dependenţă, spun specialiştii.

Dependenţa de Internet are multe dintre trăsăturile celorlalte tipuri de dependenţă. Potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie, o persoană care suferă de această maladie este, în general, preocupată de Internet sau de jocuri pe Internet, suferă de sevraj atunci când nu are acces la calculator, simte nevoia să petreacă din ce în ce mai mult timp în reţea, îşi piede interesul pentru alte activităţi şi foloseşte internetul pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit.

S-au făcut tot mai multe studii în încercarea de a înţelege acest tip de dependenţă şi modul în care poate fi tratată. Cercetările au arătat că persoanele dependente de Internet prezintă schimbări la nivelul creierului, atât în conexiunile dintre celulele şi părţile creierului care controlează atenţia, controlul şi procesarea emoţiilor. Multe dintre aceste schimbări sunt prezente şi în creierele dependenţilor de cocaină, heroină şi alte substanţe.


Un alt studiu a descoperit la dependenţii de Internet schimbări legate de dopamină, substanţa care transmite informaţia între neuronii creierului şi care este cunoscută mai degrabă ca „hormonul fericirii”. Persoanele cu această dependenţă au mai puţini receptori pentru dopamină în anumite părţi ale creierului.

De câţiva ani au început să circule destule poveşti despre dependenţa de Internet şi jocuri video: părinţi care şi-au lăsat copiii să moară jucând jocuri video ore în şir sau adolescenţi care şi-au ucis părinţii când le-a fost luat calculatorul. Aceste cazuri reprezintă latura întunecată a dependenţei şi sunt izolate.

Un caz nu foarte grav este cel al dependentului care argumentează că dependenţa lui este benefică şi îl face mai productiv la locul de muncă şi nu numai. Bineînţeles, experienţa în domeniu îi permite să manevreze calculatorul mai repede decât un coleg care menţine o relaţie sănătoasă cu lumea tehnologiei. Problema apare atunci când dependenţa afectează sănătatea, sau ocupă prea mult timp.

Tratamentul pentru această dependenţă rămâne un semn de întrebare pentru specialişti. Nu poate fi vorba despre tratamentul din clinicile de dezintoxicare, unde dependenţii de droguri sunt lipsiţi de substanţe, din moment ce fiecare dintre noi are de-a face cu internetul mai mult sau mai puţin în fiecare zi. Cercetătorii spun că, din acest punct de vedere, dependenţa de Internet seamănă cu dependenţa de mâncare, presupusă a fi foarte greu de tratat. Motivul? În astfel de cazuri nu poţi lipsi pacientul de „substanţa” care îi face rău, ci trebuie învăţat să îşi controleze impulsurile. Pentru mulţi dependenţi, din păcate, încercarea de a controla dependenţa pare mai grea decât renunţarea la ea.