Din datele Institutului National de Statistica reiese ca, in trimestrul II al aces­tui an, pensia reala a inregistrat o scadere cu 0,9% fata de perioada similara a anului trecut. Guvernul ia in calcul ca, din 2011, si pensiile sub 1.000 de lei sa fie im­pozitate cu 16%, dar si ca aceasta cate­gorie sociala sa achite contributii pentru asigurarile de sanatate, de 5,5% din venit. Tinand cont de faptul ca 80% din pensii sunt, in prezent, sub 1.000 de lei, peste 3,8 milioane de pensionari ar urma sa supor­te, de anul viitor, o reducere a veniturilor de peste 20%. In prezent, pensia medie este de 683 de lei.

In tot acest context, guvernantii refu­za sa accepte majorarea punctului de pen­sie la 45% din salariul mediu brut pe econ­o­mie, pe motiv ca nu sunt bani la bugetul de stat. Legea unitara a pensiilor a intrat ieri in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce deputatii din Comisia de munca au stabilit, marti seara, ca valoarea punc­tului de pensie sa fie majorata la 45%. Amendamentul in acest sens a fost susti­nut de reprezentantii PSD+PC si PNL, in timp ce deputatii PDL au votat „impo­triva”, iar la votul final pe raport s-au abtinut.

Rata inflatiei nu poate fi un indicator


Guvernul propune ca, in noua lege, punctul de pensie sa ramana la 732,8 lei, ca si in prezent, urmand ca anual sa fie indexat cu rata inflatiei. Prin majorarea punctului la 45% „se respecta principiile contributivitatii, echitatii si se mentine un nivel minim de protectie sociala a pensio­na­rilor sub care nu poate sa scada nivelul punctului de pensie ca si element funda­mental al sistemului de protectie sociala a pensionarilor”, spun parlamen­tarii opozi­tiei. In plus, acestia atrag atentia ca „inde­xarea punctului de pensie pe baza indicatorului «rata inflatiei» poa­te conduce la discriminari privind cuan­tumul pensiei intre diferite generatii de pensionari, care, desi au avut un istoric pro­fesional similar, vor avea pensii dife­rite”. In cadrul dezba­terilor din Comisie, ministrul Muncii, Ioan Botis, a avut un singur contraar­gu­ment, si anume, ca majorarea punctului de pensie va duce la cresterea deficitului bugetar de la 10 miliarde de lei in 2010 la 21,5 miliarde de lei in 2011. In replica, deputatul PNL Ludovic Orban a aratat ca „sperietoarea deficitului trebuie sa inceteze”.

Propunerea apartine prof. dr. Dan Voiculescu, vicepresedintele Senatului


Amendamentul sustinut astazi de toate partidele din opozitie a fost propus, la inceputul anului, de vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu. Amendamen­tul are sustinerea principalelor organi­zatii de pensionari, care au semnat in data de 23 februarie, alaturi de prese­dintele fondator al PC, un Memorandum in acest sens. ,,Prin Memorandumul de azi eu ma anga­jez sa depun un amen­dament la Legea unitara a pensiilor, astfel incat punctul de pensie sa ajunga in sfarsit la cel putin 45% din salariul mediu brut, asa cum este legal si moral. Dar o astfel de masura presupune un consens al clasei politice”, a declarat, la momentul res­pectiv, senatorul Dan Voiculescu. In luna mai, legea unitara a pensiilor a intrat in dezbaterea Senatului, insa amen­damentul a fost respins, cu voturile coali­tiei de guvernare. Senatorul Dan Voiculescu a atras atentia ca „Legea Pensiilor nu trebuie sa treaca fara adop­tarea amendamentului care cere, para­doxal, un drept instituit deja prin Legea 19/2000: punctul de pensie trebuie sa reprezinte 45% din salariul mediu brut! Nu 39%, nu 40%, ci 45”.