Proiectul de lege privind ,,votul timbrat” are mari sanse sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie promulgat in preambulul alege­rilor parlamentare de anul viitor, dupa ce a trecut de Senat. Romanii care nu se pot deplasa la urne ar urma sa solicite cu sapte zile inainte plicurile si holograma, iar votul sa fie centralizat la birourile electorale de care apartin. Guvernul crede ca este o cheltuiala pe care nu ne-o permitem, iar partidele de Opozitie arata ca plicurile vor fi la cheremul actualei Puteri.

Cu un an inainte de alegeri, partidele isi fac calcule serioase in privinta san­selor de a le castiga si cauta sa-si creeze avantaje inainte de start. In urma cu patru ani gaselnita votului uninominal nu a garantat castigatorului cu un nu­mar mare de voturi un loc in Parlament. De aceasta data, apare o alta idee care ar favoriza un anumit concurent, cea a votului prin plic cu holograma.

Practic, in afara de parlamentarii PDL, nimeni nu doreste punerea in aplicare a acestui tip de vot. Consiliul Legislativ crede ca acesta este un bun mijloc de fraudare, avand in vedere ca legea nu da niciun fel de protectie in acest sens. ,,Semnalam ca prin proiect nu se precizeaza care este modalitatea prin care centralizatorul electronic al datelor din listele electorale transmise de catre Ministerul Admi­nis­tratiei si Internelor, prin intermediul Minis­terului Afacerilor Externe, repre­zen­tantelor diplomatice si consulare poate preveni frauda electorala, prin exer­citarea dreptului de vot catre aceeasi persoana, atat prin corespon­denta, cat si la sectiile de votare din tara. Avem in vedere ca persoana isi poate exercita drep­tul de vot prin prezenta la urne, in acelasi timp putand sa trimita votul prin corespondenta, care va fi validat numai dupa inchiderea urnelor”, arata Consiliul Legsilativ.


Guvernul crede ca votul este la vedere


Fara a se fi estimat costurile supli­men­tare, parlamentarii cred ca este vorba de peste 1 milion de euro. Vice­pre­s­edin­tele Comisiei pentru administratie pu­blica, amenajarea teritoriului si echi­libru ecologic din Camera Deputatilor, social-democratul Ion Calin, subliniaza ca exista destule centre de vot pentru a se exprima toata lumea, iar pe baza so­licitarilor se pot organiza mai multe centre vot atat in tara, cat si in strai­na­tate. ,,Noi nu sustinem votul prin co­res­pondenta. Cine vrea sa vo­teze sa mearga la urne. Nu stie nimeni ce se va intampla cu baza de date la fina­lul votului. Sunt foarte multe necunos­cu­te, semn ca sis­temul nu este bun si se doreste frau­darea votului”, arata Ion Calin. De aceeasi parere este si Andras Gyorgy Edler, deputat UDMR, membru al aceleiasi Comisii, care crede ca singura solutie viabila este facilitarea accesului la urne. ,,Noi nu putem sa intervenim in actualul sistem de vot fara garantii. Am inteles ca problemele sunt in diaspora, dar acolo este mai util sa organizam noi centre de votare”, explica Andras Edler.

In punctul de vedere transmis Legis­la­tivului, guvernul sustine ca initia­torii trebuie sa precizeze sursa de fi­nan­tare pentru un astfel de demers. ,,Aceste acti­vitati presupun si operatiuni de colec­tare si prelucrare a unor date cu ca­rac­ter personal, ce vor avea loc prin im­pli­carea a numerosi actori. Acest fapt are conse­cin­te directe asupra drepturilor fundamen­tale ale persoanelor fizice si poate conduce la atingeri aduse drep­tu­lui la viata privata al cetatenilor”, se precizeaza in documentul amintit.


Motiune pentru Baconschi


Senatul a respins luni seara mo­tiu­nea simpla cu tema ,,Politica externa este a Romaniei, nu a PDL”, cu ajutorul UDMR. Demersul a fost initiat de 53 de senatori PSD, PNL si PC, dupa ce Teodor Bacon­schi, actualul ministru al Aface­rilor Externe, a declarat ca votul prin cores­pondenta ar aduce partidului 1 milion de voturi. Fekete Andras Levente, liderul grupului UDMR din Senat, a declarat ca toti senatorii Uniunii vor vota impotriva motiunii, afirmand ca orga­ni­zatia din care face parte are mari rezerve privind introducerea votului prin corespondenta.

,,Cu toate ca s-au facut progrese in poli­tica externa, avem nevoie de o diplo­matie inteligenta, echilibrata, activa. Poate am putea fi si mai vizibili, mai indrazneti, in forta in Europa si in lume, in contextul in care suntem membri NATO si membri UE si nu suntem o tara chiar micuta in UE”, s-a adresat Fekete Andras Levente ministrului Baconschi. In alta ordine de idei, Camera Depu­ta­tilor a adoptat, luni, pe articole, proiectul de infiintare a Comisiei de ancheta referitoare la declaratiile ministrului de Externe, Teodor Baconschi, privind Legea votului prin corespondenta. Comi­sia de ancheta a fost solicitata de PSD si PNL si se refera la ,,activitatea si de­cla­ratiile facute de ministrul de Externe Teodor Baconschi cu privire la modi­ficarea legislatiei electorale cu scopul vadit de a favoriza PDL la alegerile din 2012”.


Traseul documentelor


Potrivit proiectului de lege ce va intra in dezbatere la Camera Deputatilor, votul ar urma sa se deruleze pe un circuit neagreat de Consiliul Legislativ.

MAE trimite electorilor romani aflati in strainatate un plic recomandat, cu confirmare de primire, cu cel putin sapte zile inainte de data desfasurarii.

Plicul va contine: doua buletine de vot, certificat de alegator, document cu indicatiile de exprimare a votului, textul legii, un plic alb in care va fi introdus buletinul de vot (astfel votul va fi secretizat), un timbru autocolant ce se aplica - ca sigiliu - pe plicul alb, un plic  timbrat pentru trimiterea plicului sigilat catre Biroul Electoral. Conditia este ca, in prealabil, alegatorii romani cu drept de vot din strainatate sa depuna o cerere prin care sa isi exprime optiunea de a vota prin corespondenta.