Un dualism clasic de sanctionare a marii co­ruptii versus mica coruptie s-a petrecut ieri pe sce­na pu­blica: anonimul deputat PDL Daniel Pasat va fi cer­cetat in libertate, in timp ce un pluton de vamesi si politisti, care-si rotunjeau veniturile din contra­banda cu tigari, sunt aruncati dupa gratii.
Nu le plang de mila oamenilor muncii din Vama si Politia de Frontiera, din motive evidente: vile imposibil de justificat din salariile de la stat, un nivel de trai su­perior veniturilor salariale si cine stie ce or mai fi des­co­perit procurorii in perchezitiile facute la casele acestora. Este evident ca prejudiciul la bugetul de stat produs de toata aceasta mon­stru­oasa retea este imposibil de calculat exact prin gau­ra adusa bugetului de stat, prin diminuarea vanzarilor de pe piata legala si prin alte implicatii in­directe.

Insa este la fel de evident ca acest preju­diciu este enorm daca va ganditi ca pentru un TIR trecut prin vama profitul net curat este de 500.000 de euro, potrivit estimarilor oamenilor din piata legala a tigaretelor. Dintr-o infinitate de motive, devenite aproape niste marote de spus doar la TV, unii dintre vamesi si politistii de frontiera trebuie sa-si pri­measca sanc­tiunea negativa prevazuta de lege, insa din aceleasi motive deputatul PDL ar fi trebuit pen­tru acuzatiile de santaj si extorcare de care este banuit de procurorii DNA sa urmeze acelasi tra­tament ca si vamesii si politistii de mai sus.
Pentru ca altfel ne gandim ca statutul de par­lamentar al Puterii nu este compatibil cu cel de persoana incarcerata, indiferent ce ai face, si ca Legea ii vede diferit pe cei Puternici si pe cei Slabi. Din aceeasi infinitate de motive ar trebui ca si cei din varful piramidei mitei din Vama si Politia de Frontiera sa fie pusi in spatele gratiilor pentru ca sa nu avem un dualism de sanctionare negativa care ne ingroasa latura noastra de ipocrizie.

Lupta anticoruptie din statele civilizate, unde fenomenul este prezent in diferite forme, nu a facut o asemenea distinctie intre marea si mica coruptie, ba chiar a pus accent pe puterea exemplului inca­tusarii unui politician. De la Putere, pentru ca aceas­ta corupe, si nicidecum Opozitia.