Este revoltator ca vina pentru actuala situatie economica a fost aruncata in spatele pensionarilor si a veniturilor nesimtite ale acestora. Fondul de pensii (de fapt, lipsa lui) este responsabil de criza, recesiu­ne, haos. Care este insa explicatia reala vizavi de pen­si­ile romanilor? Imaginati-va doua multimi de oa­meni, una reprezentand populatia activa, cealalta pen­sionarii. Sistemul este construit de asa maniera incat el functioneaza bine atat timp cat prima multime este mai numeroasa decat cea de-a doua. In mo­men­tul in care raportul se inverseaza, incep pro­ble­mele. Va miroase cumva a „Caritas”? Chiar asa si este. Asadar, care ar putea fi cauzele pentru deficitul din acest fond? Simplu. Somajul in crestere conduce la un numar mai mic al celor care contribuie la fond. „Fuga” populatiei active catre alte tari, mai con­sec­ven­­te cu piata muncii, este o alta cauza. Scaderea sala­riilor ar fi a treia. Scaderea incasarilor la buget (adi­ca reducerea consumului de marfuri si servicii) poate agrava la randu-i situatia, pentru ca nu vei mai avea cu ce sa acoperi deficitul.

Cum spuneam, este extrem de clar, nu-ti trebuie nici macar Institutul de Marina ca sa-ti dai seama ca nu conteaza marimea veniturilor incasate de pensio­nari, ci numarul oamenilor care muncesc. Principiul contributivitatii, atat de clamat in ultimele campanii electorale, nu are niciun merit in „ecuatie”. Ce este de facut? Foarte simplu. Daca mentii actua­lul sistem, trebuie sa ai mereu grija ca „multi­mea activa” sa fie mai mare decat cea „pasiva”. Nu sa distrugi econo­mia prin fiscalitate sau masuri de austeritate aberan­te. A doua varianta este sa schimbi sistemul, sa aplici cu adevarat principiul contributi­vi­tatii: fiecare sa aiba contul lui de asigurari sociale, iar la sfarsitul activitatii sa beneficieze de fondurile pe care si le-a depus singur acolo. In sarcina statului ar putea ramane doar asigurarile sociale speciale. Este gresit sa credem ca simpla taiere a pensiilor rezolva ceva, altfel decat pe termen foarte, foarte scurt. Mai mult, stim cu totii din ce bani traiesc 90% dintre batranii nostri. Sume derizorii, acordate in scarba de un stat incompetent.

As mai vrea sa spun cateva cuvinte despre pensiile speciale. Ele sunt si vor fi recalculate, iar reducerile sunt si de pana la 70%. Vi se pare corect ca o pensie de 2.500 de lei sa ajunga la 1.300? Echitate sociala? Nu. Categoriile de oameni care beneficiaza de asa ceva au avut in tot timpul vietii restrictii drastice - ba program non-stop, viata de familie pe „franturi”, restrictii de genul nu ai voie sa ai alte venituri, afaceri, activitate sindicala interzisa. In concluzie, vi se pare ca suna a „echitate sociala” raportul „obligatii speciale” - „drepturi comune”?