Ati inceput deja sa va ganditi unde sa va petreceti vacanta in 2012? Prestigiosul ghid turistic Lonely Planet va vine in ajutor cu cateva recomandari pentru destinatii de vacanta inedite in locatii mai putin frecventate pana acum de turisti.

In randul destinatiilor cu potential turistic in anul 2012 se numara Uganda, Ucraina, Cuba si Elvetia.

1. Uganda

Uganda, locul in care savana est-africana intalneste jungla vest africana, este prima recomandare a prestigiosului ghid turistic Lonely Planet pentru 2012.

Desi dictatura si razboiul civil au tinut departe turistii de Uganda, „stabilitatea revine si nu va dura mult pana cand vizitatorii vor navali”, sunt de parere oficialii ghidului ce amintesc turistilor ca fluviul Nil traverseaza tara. Kampala, capitala Ugandei si una dintre cele mai sigure capitale din Africa, este una dintre regiunile recomandate de ghidul turistic, ce aminteste ca totusi tara inca nu a scapat de probleme.

In randul principalelor atractii turistice din Uganda se numara Parcurile Nationale Bwindi si Mgahing, Rezervatia Forestiera Budongo, Muzeul Uganda, Jinja, al doilea oras ca marime din Uganda, dar si Parcul National Cascadele Murchison, unde turistii pot practica pescuitul sportiv.

2. Myanmar (fosta Birmania)

„Vrem ca oamenii sa vina in Birmania”, acestea sunt vorbele adresate de Liga Nationala pentru Democratie, partidul de opozitie ce a cerut turistilor sa stea departe de tara, inca din 1996.

Situatia s-a schimbat spre sfarsitul anului 2010, cand NLD si-a revizuit atitudinea si incurajeaza turistii independenti sa viziteze Birmania, numita si Myanmar. Schimbarea atitudinii a venit odata cu eliberarea militantei prodemocatie Aung San Suu Kyi, ce si-a petrecut 15 ani din ultimii 20 de ani in arest la domiciliu.

Desi este una dintre cele mai sarace tari din Asia de Sud-Est, Myanmar este si una dintre cele mai fascinate tari ale regiuni, sunt de parere autorii clasamentului. Miile de pagode, cultura fascinanta si orasele antice sunt doar cateva dintre „atuurile” ce pot transforma Myanmar intr-o destinatie turistica de interes pentru turistii independenti.

„Daca va duceti, sa tineti cont ca daca boicotul a fost revizuit nu inseamna ca problemele au luat sfarsit”, atentioneaza Lonely Planet turistii.

3. Ucraina

„Marea Necunoscuta a Europei”, asa cum este numita de Lonely Planet, Ucraina ofera turistilor o varietate de atractii turistice si activitati pe gusturile tuturor la preturi rezonabile.

In randul principalelor obiective turistice se numara Orasul Vechi din Kiev, plin cu cladiri istorice, centrul istoric al orasului Lvov ce este obiectiv UNESCO, orasul parasit Cernobil, dar si statiunea Bukovel pentru iubitorii sporturilor de iarna, ce este situata in Muntii Carpati.

Autorii studiului recomanda Ucraina si iubitorilor de bere, tinand cont ca este o bautura „mai ieftina ca apa”.

4. Iordania

„Iordania nu inseamna doar Petra si Indiana Jones”, sunt de parere oficialii Lonely Planet.

Cu toate ca Petra, orasul trandafiriu al Iordaniei, a ramas principala atractie a tarii, ghidul turistic recomanda si alte destinatii turistice de top din Iordania, precum desertul rosiatic Wadi Rum, orasul provincial roman Jerash, dar si Madaba, oras renumit pentru mozaicurile sale bizantine.

„Una dintre cele mai prietenoase natiuni din Orientul Mijlociu, Iordania este un exemplu pentru alte state din regiune despre cum ar trebui sa se modernizeze si in acelasi timp sa-si pastreze traditiile stravechi”, se arata in clasament.

Desi inca este vizibila saracia tarii, economia Iordaniei este in crestere, iar istoria sa si infrastructura turistica o fac una dintre cele mai accesibile state arabe pentru turistii vorbitori de limba engleza.

5. Danemarca

In fiecare an, Danemarca sau Tara Vikingilor este in topul tarilor cu cea mai buna calitate a vietii, fiind cea mai „fericita” tara de pe planeta. Danezii se bucura de conditii bune de trai, declarandu-se satisfacuti de viata lor.

Turistii ce-si doresc o vacanta relaxanta intr-o locatie unde toata lumea este bine-dispusa atunci Danemarca este locul ideal.

In randul principalelor atractii din Danemarca se numara Gradinile Tivoli ce contin peste 400.000 de flori, Statuia Mica Sirena ce este si simbolul national al tarii, Castelul Regal Fredericksborg Slot (foto), Ribe, cel mai vechi oras din Scandinavia.