In contextul scaderii usoare a preturilor pachetelor turistice pentru sarbatorile de iarna, comparativ cu perioada similara a anului precedent, numarul de turist pe plan intern va inregistra o crestere, apreciaza consultantii in domeniu.


Pentru Craciun, ca si pentru Anul Nou, romanii cauta destinatii mai apropiate de casa. Asa se face ca gerografic, cele mai avantajate si cerute destinatii raman cele clasice. Majoritatea prefera turismul rural si se indreapta catre pensiunile din tara, in special cele de pe Valea Prahovei, din Maramures sau din nordul Moldovei, declara Teodor Calimanescu, managerul agentiei de turism Europa Travel.

De Revelion, pe Valea Prahovei, de exemplu in Busteni, pentru minimum trei zile, preturile pleaca din jurul a 520 de lei de persoana, la pensiune de trei stele si pot sa ajunga la 2.500 de lei, in functie de conditiile de cazare si serviciile oferite.
La pensiunile din Maramures, preturile de plecare sunt apropiate de cele de pe Valea Prahovei si ajung la cel mult 1500 de lei.
Asemanatoare sunt si preturile din Bucovina sau Neamt, a precizat directorul Europa Travel. O alta oferta ieftina este, de exemplu, la Calimanesti, unde tariful este de 650 de lei.

In strainate

In ceea ce priveste destinatiile externe, se pare ca anul acesta se va inregistra o stagnare, cel mult o usoara crestere a numarului de turisti.
Cei care vor sa-si petreaca trecerea dintre ani pe Litoralul bulgaresc, la Nisipurile de Aur, Obzor, Constantin si Elena, Nessebar sau Balcic, preturile pleaca de la aproximativ 122 de euro pe sejur, iar in statiunile montane Bansko, Borovets sau Pamporovo, pretul minim este de 38 euro pe noapte.

Austria, o alta destinatie devenita clasica pentru romanii iubitori de sporturi de iarna, vine cu oferte cum ar fi cea din Tirol, unde, pentru turismul individual, un loc pleaca de la 35 de euro pe noapte, Stiria sau Carintia – de la 60 de euro, Salzkammergut - de la 100 euro.

In Italia, Franta sau Andorra, tarifele sunt mai mari cu 15-30%. Petrecerea revelionului in marile metropole europene, respectiv Paris, Atena, Madrid, Roma, Praga, Lisabona, Istanbul, Barcelona, Moscova, Sankt Petersburg sau Viena, pentru perioade cuprinse intre cinci si sapte zile, costa de la aproximativ 350 de euro, pana la 800/turist.

Acasa la Mos Craciun

Pentru un sejur acasa, la Mos Craciun, in Laponia, pretul porneste de la 1.340 euro de persoana. Pachetul include transport cu avionul, transferuri, cinci nopti cazare cu mic dejun la hotel de trei stele, cina festiva de Craciun, precum si excursiile in satul lui Mos Craciun, cu o gustare inclusa si ghid local, imbracaminte termoizolanta, insotitor de grup.

Printre ofertele din zonele cu mari calde, plaje si palmieri se numara trecerea dintre ani la Dubai, unde, pentru opt zile la un hotel de cinci stele se platesc 2.150 de euro de persoana in camera de luxe, sau Brazilia, unde opt zile costa 3.490 de euro.
Din ce in ce mai cautate sunt croazierele, pe care romanii au inceput sa le descopere in ultimii ani. Printre acestea se numara cele din Insulele Canare, Caraibe sau Oceanul Indian, dar si cea de pe Nil, in Egipt.

Iarna la mare

Ofertele pe perioada iernii insa nu se incheie odata cu trecerea in noul an, pentru ca, de exemplu, urmeaza vacantele scolare si mai sunt si destui cei care cauta locuri in care sa se relaxeze. Printre ei se numara si amatorii de turism pe litoral in Turcia sau Bulgaria.
Pe coasta Antaliei este vreme primavaratica, de obicei cu temperaturi cuprinse intre 16 si 20 de grade. Oamenii aleg statiunile cu all inclusive si ultra all inclusive, unde gasesc liniste, cazare si servicii foarte bune.
Tot asa, hotelurile de pe litoralul bulgaresc sunt cautate pentru ca acolo se maninca si se bea bine. Preturile nu sunt mari, de 30-40 de euro, in general. In Antalia acestea sunt similare, numai ca acolo se adauga transportul.