Cele trei regiuni prezente in actionariatul Dexia Bank Belgia ar putea fi de acord cu nationalizarea acestei parti a grupului, o pozitie sustinuta de guvernul condus de Yves Leterme.

Discutiile asupra unei divizari ordonate a bancii franco-belgiene Dexia au avut loc simultan, astazi, la Bruxelles si Paris, in preziua unui consiliu crucial pentru existenta institutiei, prima victima a crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeana.

Dexia Bank Belgia este specializata in depozite bancare, iar costul divizarii este estimat la 3,5-4 miliarde de euro.

Solutia nationalizarii a fost propusa de guvernul interimar de la Bruxelles cu cateva zile in urma, dar cele trei regiuni, care detin impreuna 5,7% din actiuni, s-au opus, in dorinta de a-si pastra dreptul de a decide in finantarea comunitatilor locale.

Plasarea sub supraveghere, insa, a ratingului suveran al Belgiei de catre agentia de rating Moody’s, a crescut presiunea asupra partii belgiene.

Potrivit cotidianului "L'Echo", ambele parti au stabilit ca, inainte de a lua o decizie privind nationalizare, cele trei regiuni sa poata participa la o eventuala majorare de capital.