Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si-au redus asteptarile in ceea ce priveste dividendele pe care le vor plati SIF-urile in acest an dupa ce SIF Moldova (SIF2) a anuntat ca intentioneaza sa distribuie doar 60% din profit sub forma de dividende fata de 80% cat era estimarea analistilor.

“Credem in continuare ca SIF-urile vor plati dividende mari avand in vedere experienta ultimilor ani si puterea mai mare a actionarilor, dar ne-am redus putin estimarile in ceea ce priveste rata de distribuire. Cea mai mare reducere este in cazul SIF Transilvania (SIF3), care este intr-o pozitie similara cu SIF Moldova, dupa ce si-a vandut toate actiunile de la BCR”, au precizat analistii.

SIF2 si SIF3 au facut anul trecut, fiecare, profituri nete in jurul a 200 milioane de lei, dupa ce si-au vandut actiunile de la BCR. SIF Moldova a anuntat deja ca intentioneaza sa plateasca actionarilor un dividend de 0,22 lei/actiune, ceea ce ar insemna un randament de peste 15% fata de pretul de la Bursa, adica dublu fata de dobanda bancara la un depozit bancar pe 12 luni.

Pentru celelalte SIF-uri, care au si profituri mai mici, in conditiile in care nu au facut toata tranzactia cu Erste anul trecut (SIF Oltenia de altfel nu a vandut nici o actiune BCR anul trecut), analistii au luat in calcul o rata de distribuire de 85% din profit, ceea ce ar insemna randamente de circa 10% in fiecare caz. Cel mai bun randament il ofera actiunile SIF Transilvania: aproape 20%.

SIF Moldova, pe langa faptul ca vrea sa ofere dividende mai mici decat asteptarile pietei, a anuntat si o majorare de capital de 114,2 milioane de lei, prin emiterea de doua noi actiuni pentru fiecare actiune existenta, la pretul de 0,11 lei/actiune.

“In pofida argumentului ca va dilua actionarii inactivi, ale caror detineri sunt estimate la 25-30%, vedem aceasta majorare de capital ca fiind negativa: piata inca <ataseaza> actiunilor un discount de 35% fata de valoarea activului net. Reamintim ca pentru aprobarea majorarii de capital, SIF2 are nevoie de un cvorum de 50% care nu a fost atins niciodata si nu excludem posibilitatea ca actionarii sa ceara un dividend mai mare asa cum s-a intamplat cu celelalte SIF-uri in 2011 si 2011”, au mentionat analistii de la Raiffeisen.

Analistii au recomandari de “cumparare” pe toate cele cinci SIF-uri, dar atrag atentia ca sunt discrepante mari intre actiunile acestora, SIF Moldova parand cea mai “scumpa” dintre toate.

Pentru actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), analistii au un pret-tinta la 12 luni de 1,76 lei/actiune, cu peste 60% mai mare fata de pretul de azi de la Bursa. Pretul-tinta pentru SIF2 este de 1,68 lei/actiune, cu 17% peste pretul de la Bursa. In cazul SIF3, pretul-tinta de 0,9 lei/actiune ofera un potential de crestere de 37%. Pentru SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia, preturile-tinta sunt de 1,22 lei/actiune si, respectiv, 2,01 lei/actiune, cu 74% si 54% peste pretul de la Bursa.

SIF Oltenia nu a incheiat inca tranzactia cu Erste pentru vanzarea actiunilor de la BCR, oficialii societatii spunand ca nu se grabesc si ca vor incerca sa obtina conditii mai bune din partea austriecilor.

“Ne indoim pe moment ca SIF Oltenia ar putea obtine conditii mai bune din  partea Erste”, a fost comentariul analistilor de la Raiffeisen.

Acestia atrag atentia si asupra schimbarii legislative in ceea ce priveste pragul de detinere de la SIF-uri, care a fost majorat de la 1% la 5%, dupa mai bine de doi ani de cand proiectul intrase in Parlament.

“Desi salutam aceasta schimbare si credem ca va oferi actionarilor o putere mai mare asupra managementului, nu credem ca va duce imediat la o schimbare radicala a modului de conducere. Consideram ca guvernanta corporative probabil se va imbunatati, dar managementul ar putea sa invoce prezumtia de actiune concertata oricand se simt sub presiune din partea actionarilor”, au conchis analistii.