Iesirea Greciei din zona euro, varianta care se discuta deja la nivel oficial, promite Rusiei o avalansa de probleme: de la recesiune la somaj si deprecierea rublei. Daca procesul devine incontrolabil, preturile la petrol se vor pravali la 60 de dolari/baril, explica economistii Bank of America – Merrill Lynch, care au elaborat un raport privind eventualele consecinte ale Grexit pentru Rusia.Tarile din zona euro discuta o posibila iesiri a Greciei din Uniunea monetara, afirma Reuters cu referire la teleconferinta Eurogroup, care a coordonat pregatirile pentru sedinta ministrilor de finante ai statelor din regiune. Atena a dezmintit oficial aceste informatii. „Zvonurile nu fac decat sa zadarniceasca eforturile intreprinse de Grecia in lupta ei impotriva dificultatilor cu care se confrunta”, au declarat responsabilii eleni.

Ar fi in interesul Rusiei ca aceste zvonuri sa nu se adevereasca, au comentat investitorii. O retragere haotica, necoordonata a Greciei va pravali preturile la petrol la 60 de dolari/baril, cred expertii bancii Bank of America – Merrill Lynch, care au schitat trei scenarii pentru Rusia. Conform primului, cel mai pesimist, „dolarul va urca la 35 de ruble, ba chiar la 38 de ruble”.

Afluxul de investitii se va reduce cu 7,8% in 2013. Exportul va scade inca din acest an cu 3%, importurile vor marca, la randul lor, un minus de 4,8%. Inflatia va sari la 7,8% in 2012, pentru a cobori la 5,7% in anul urmator”, afirma autorii raportului. Si continua: „Dupa toate probabilitatile, recesiunea nu va putea fi evitata, dar amploarea ei nu va fi atat la fel de dezastruoasa ca in 2009, situandu-se in jurul a 1% din PIB. Din cauza franarii exporturilor si a diminuarii investitiilor”.

Al doilea scenariu este ceva mai bland: iesirea Greciei din zona euro se va face treptat, de-a lungul mai multor ani. In acest caz, barilul marca Brent va costa 80 de dolari, pret care va asigura economiei ruse o crestere de 1,5%. In sfarsit, al treilea scenariu nu prevede, practic, nici o schimbare. „Grecia ramane in interiorul Uniunii Europene, desi riscurile parasirii ei se vor intenfica. Intr-un astfel de context, petrolul va costa 100 de dolari/baril”. Ce se va intampla insa in realitate, nimeni nu stie.