„Media poate fi independenta? Adevarat sau fals?” Aceasta a fost tema celei de-a treia runde de dezbateri din cadrul concursului „Dezbate Romania”, initiat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei (FDVDR) si gazduit de Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.

Studentii de la doua facultati de comunicare din Bucuresti au discutat pe larg ieri o problema intens analizata in societatea romaneasca: independenta presei. Practic, au fost formate doua grupe compuse din cate patru studenti, un grup aducand argumente ca presa poate fi independenta, cealalta echipa urmand sa demonstreze contrariul. Fiecare echipa a fost pusa in situatia de a aduce argumente pro si contra pentru tema propusa spre dezbatere. „Conteaza foarte mult in punctajul final si in desemnarea invin­gatorului calitatea argumentelor pe care le aduceti, creativitatea voastra, dar si emotia provocata de discursuri”, a declarat Lucian Mandruta, modera­torul concursului. La randul sau, scriitorul Daniel Bejan, membru al juriului, le-a recomandat  concurentilor sa tina seama de o intrebare la care omul de litere nu gaseste raspunsul: „Un gazetar poate fi independent de propriile sale convingeri?”


Statul detine CNA


„Atat timp cat statul detine Consiliul National al Audiovizualului (CNA), atat timp cat statul numeste membrii CNA, dar detine si posturi de radio si televiziune publice, nu putem vorbi de independenta presei. Mai mult, s-a observat de-a lungul timpului tendinta CNA de a avea la con­ducere in permanenta un membru al par­tidului de guvernamant”, a sustinut Ruxandra Dumitrache, student care a facut parte din grupul sustinatorilor, ca presa nu poate fi independenta. „Marea problema este ca noi nu avem inca o legislatie completa si de aceea legile se pot interpreta usor. De aici si aceasta lipsa de independenta a presei. Dar pe viitor, presa are toate sansele sa devina independenta”, este de parere un alt participant la dezbatere, Raluca Lazar. Si studentul Andrei Scurtu crede ca presa ar putea fi independenta. „Individul este captiv in propriul sau sistem de valori. Daca se schimba mentalitatea individului, mass-media poate fi independenta”, a argumentat el. In replica, studentul Andrei Vladucu a punctat: „Presa nu poate fi independenta pentru ca nu exista independenta la nivel individual. Ziaristul are si el multe dependente fiziologice sau materiale”.


A castigat echipa „pesimista”


Juriul a desemnat drept castigator grupul de studenti care a sustinut ca presa nu poate fi independenta. Din juriu au facut parte prof. dr. Dan Voiculescu, presedinte al juriului si fondator FDVDR, Alessandra Stoicescu, Trisi Cristea - director Fundatia Dan Voiculescu, Florin Chilian – cantautor, Daniel Bejan – scriitor si Cristian Topescu – senator si jurnalist cu state vechi. „Cea mai mare cucerire de dupa 1989 a fost libertatea presei, dar acest lucru implica o imensa respon­sabilitate. Din pacate acum asistam in media la scan­daluri cu orice pret, la denigrari in presa, deci nu putem vorbi de o libertate a presei”, a declarat la finalul concursului Cristian Topescu. Cei patru studenti castigatori vor merge in semifinala concursului „Dezbate Romania”.  Casti­gatorii din ultima runda vor primi un premiu de 1.000 de euro.