Dan Diaconescu a declarat după anularea privatizării Oltchim, că va depune plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, pentru declaraţiile acestora în legătură cu activitatea sa şi pentru nerespectarea regulilor negocierilor pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim.'Cred că domnul Ponta trebuie să îşi dea demisia îndată, este un mare mincinos. A anulat licitaţia pentru că nu vroia să câştigăm noi. De acum o săptămână făcea declaraţii penale, drept pentru care vom face câteva denunţuri, câteva plângeri penale, mâine dimineaţă, la prima oră, la Parchetul General, împotriva domnului Ponta şi împotriva domnului Vulpescu', a afirmat Dan Diaconescu, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a precizat că autorităţile i-au încălcat dreptul la negociere, drept ce îl avea până la finalul zilei de luni, termenul limită, adică până la ora 23.59, anunţând mai devreme că nu a fost semnat contractul de vânzare cumpărare a acţiunilor Oltchim.

'Aţi văzut cu toţii, în direct, nu doar prima licitaţie televizată, ci şi prima escrocherie făcută până acum. Există un proces verbal stabilit de vineri, aveam dreptul ca în această seară, până la ora 23.59 să negociem contractul şi să-l semnăm. Era un drept impus de către guvernanţi, era un drept oricum ilegal, era o ofertă din partea lor care nu se regăseşte în niciun fel de lege. Au călcat în picioare inclusiv această ofertă. După ce a venit maşina blindată de transport valori cu banii salariaţilor de la Oltchim, din contul meu, şi după ce domnul Ponta a văzut cu ochii lui banii pe care îi căuta în disperare, a dat telefoane, a ordonat subordonaţilor săi să anuleze licitaţia. Au călcat în picioare orice fel de reguli, orice fel de cutume şi din acest motiv presa nu a fost primită în clădire. Noi am trimis o scrisoare ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în care am spus că în condiţiile în care nu se va semna contractul de vânzare-cumpărare înţeleg să renunţ la aceste sume în mod neechivoc şi irevocabil în favoarea angajaţilor Oltchim . Este vorba de banii din saci', a declarat Diaconescu.

De asemenea, acesta a arătat un document despre care a menţionat că demonstrează că firma din Olanda despre care a vorbit şeful Executivului este, de fapt, din Gibraltar. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat luni că termenul pentru negocierea contractului de vânzare - cumpărare a pachetului de acţiuni Oltchim a expirat, după 10 zile de negocieri.

'Termenul a expirat astăzi. Conform prevederilor HG 577, termenul care era prevăzut în acest act normativ este de 10 zile de la licitaţie. Adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat documente care să rezulte că deţine disponibilităţi băneşti pentru plata preţului integral al acţiunilor, aşa cum a fost adjudecată licitaţia. Nu mai avea rost să continue negocierile. Nu s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru acţiunile Oltchim. De asemenea, nu s-a semnat niciun contract pentru creanţele deţinute de AVAS şi Electrica la Oltchim', a adăugat Daniel Chiţoiu.

Negocierile pentru semnarea contractului au început luni, 24 septembrie 2012, iar termenul final este luni, 1 octombrie 2012. Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD şi patronul OTV, a fost declarat, în 21 septembrie, adjudecatar al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit 203 milioane lei., a explicat Remus Vulpescu.