Cetățenii moldoveni cu domiciliul în străinătate vor putea vota în cadrul alegerilor din Republica Moldova prin corespondență. Un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, ce va permite aplicarea noii proceduri, a fost aprobat astăzi de Guvern şi urmează să fie examinat de Parlament, potrivit noi.md.

Proiectul are drept scop să repună în drepturi egale cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare în raport cu cei aflați în țară.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că numărul foarte mare al doritorilor de a vota în cadrul scrutinelor parlamentare, care au avut loc în Moldova în anii 2009-2012, a scos la iveală problema pregătirii insuficiente a birourilor electorale de peste hotare.

“În condițiile existenței unui număr foarte mic de Ambasade și Consulate în țările unde locuiesc comunități importante de cetățeni, introducerea votului prin corespondență va permite participarea la scrutine a tuturor doritorilor”, a explicat Efrim.

Ministrul a subliniat că cetățenii emigranți contribuie la menținerea economiei statului, suma remitențelor de peste hotare ajungînd la 24% din Produsul Intern Brut al țării. În așa mod, potrivit lui Efrim, se vrea „repararea unei nedreptăţi existente actualmente în democrația electorală a Republicii Moldova”.