Fin.ro va ofera cartea “Dictionarul Societatilor Secrete”, din 6 aprilie, o fascinanta incursiune in lumea societatilor secrete, de la templieri si francmasoni pana la Bilderberg si Al Quaeda, intr-o carte care incearca sa patrunda dincolo de senzational si de teoriile conspirationiste.
 
Lucrurile ascunse “sub pecetea tainei” i-au fascinat dintotdeauna pe oameni. Si, de cand e lumea, in sanul oricarei comunitati au existat societati secrete. Sa stii ca, undeva, langa noi, se petrec lucruri de neinteles pentru cei neinitiati, dar care pot sa schimbe soarta omenirii, sa nu stii niciodata daca ceea ce vezi este realitate sau poate doar panza de paianjen pe care isi urzesc minciunile cei ce ne conduc din umbra... toate acestea au fost mereu un imbold de a intelege ce anume se afla in spatele faptelor aparent clare ca lumina zilei.
 
Evident, cu cat lumea devine mai complicata, cu atat mai multe sunt si teoriile care incearca sa o explice, facand apel la ideea dirijarii ei de catre o entitate sau alta, mai mult sau mai putin ezoterica. Dintr-un astfel de imbold au aparut facaturi precum Protocoalele inteleptilor Sionului (despre care stim acum ca a fost scrisa de un agent secret aflat in slujba Imperiului Tarist) sau referiri la societati secrete precum Prioratul din Sion, societate despre care s-a presupus in anii 1950 ca ar fi pastratoarea tainei referitoare la familia si urmasii lui Iisus.
 
Insa faptul ca unele societati secrete sunt, in realitate, niste falsuri nu este un motiv sa le respingem pe toate, in grup. Iar Michael Benson, in Dictionarul societatilor secrete, incearca sa demonstreze ca marea majoritate a lor sunt grupuri absolut reale, care exista in momentul actual sau au existat pana la un moment dat, si ca multe dintre ele chiar au ca scop influentarea destinului umanitatii, lucru care nu este neaparat rau in sine. Ar fi de ajuns, pentru aceasta, sa aflam care sunt atributele si scopurile Comisiei Trilaterale, ale Grupului Bilderberg sau ale Comisiei pentru Relatii Externe, ca sa nu dam decat cateva exemple notorii, pentru a intelege ca aceia care considera societatile secrete niste pepiniere de conducatori au dreptate in multe cazuri.
Ceea ce este interesant in volumul lui Benson este insa faptul ca acesta nu este un adept al teoriilor conspirationiste. Dimpotriva, prezentarea pe care o face chiar si unor grupuri controversate, precum francmasoneria, Mafia sau Comisia Trilaterala, beneficiaza de o mare obiectivitate. Autorul incearca sa treaca dincolo de elementul de senzational si observa cu un ochi avizat atat partile intunecate, cat si latura luminoasa a unei astfel de grupari (evident, acolo unde aceasta exista).
 
Paleta de grupuri, secte si societati, mai mult sau mai putin secrete, mai mult sau mai putin discrete, prezentate in acest dictionar este foarte mare. De la adevarate “celebritati”, precum francmasoneria, cavalerii templieri sau Al-Qaeda, pana la grupuri pe care nu te-ai astepta, la o prima vedere, sa le intalnesti aici, precum Vaticanul, de la societati laice, cum ar fi Grupul Bilderberg sau Comitetul celor 300, pana la ordine de calugari-cavaleri, precum cavalerii de Malta, sau chiar la religii ca Santeria, Wicca ori voudou, toate au parte de aceeasi privire scrutatoare, care incearca sa inteleaga (si sa-i faca sa inteleaga pe cititori) ce anume a dus la aparitia lor si poate, mai cu seama, ce anume le-a tinut in viata, cum au supravietuit secolelor si persecutiilor (mai ales in cazul religiilor).
 
In sfarsit, poate ca meritul cel mai mare al cartii este sa ne faca sa intelegem ca secret, in cazul foarte multor grupuri analizate aici, nu inseamna neaparat malefic, ci de multe ori si benefic. Te poti ascunde si pentru a face fapte bune, pentru a influenta spre bine mersul lucrurilor. Si, daca tainele unor societati pot fi infioratoare, asta nu inseamna ca nu exista si multe altele foarte luminoase, precum Clubul Leilor (Lions Club), al caror scop este de a face bine comunitatilor intr-un mod discret.
 
Michael Benson da la o parte pentru noi cortina ce acopera multe societati, multe religii, iar ceea ce dezvaluie se dovedeste de multe ori mai interesant chiar decat fictiunea creata in jurul lor.