Preţul gigacaloriei plătit de către populaţie diferă foarte mult în oraşe, astfel că dacă la Arad va fi în jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petroşani, Braşov sau Zalău locuitorii vor plăti sume cuprinse între 136 de lei şi 170 de lei pentru gigacalorie, informează Mediafax.


    La Arad, municipalitatea ar urma să subvenţioneze preţul căldurii furnizate populaţiei în această iarnă, însă autorităţile nu au decis deocamdată cu cât va fi mai mic preţul gigacaloriei faţă de costul de producţie.

    Primarul Gheorghe Falcă declară că bugetul local ar permite acordarea unei subvenţii generalizate de 20-30 de lei la preţul căldurii, astfel ca populaţia să nu mai plătească preţul întreg de 307,4 lei, cum s-a întâmplat în iarna trecută.

    Edilul spune că cel mai probabil se va stabili un preţ pentru populaţie în jurul sumei de 280 de lei, însă suma exactă va fi anunţată după ce se finalizează analizele în cadrul primăriei, urmând ca propunerea să fie supusă aprobării consilierilor locali.

    Dacă preţul va fi stabilit la 280 de lei, factura arădenilor la căldură ar urma să fie mai mică cu nouă procente faţă de iarna trecută.

    Indiferent de valoarea subvenţiei, Falcă spune că municipalitatea va menţine şi ajutoarele acordate începând din iarna trecută persoanelor singure sau familiilor cu un venit lunar mai mic de 1.300 de lei pe membru de familie.

    În urma discuţiilor dintre Primărie şi CET, aflată sub autoritatea Consiliului Local Arad, s-a ajuns la concluzia că în acest an nu va creşte costul de producţie a energiei termice.

    La Braşov, preţul gigacaloriei livrate populaţiei va rămâne neschimbat în această iarnă, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferenţa până la preţul de producţie urmând să fie acoperită prin subvenţii de la bugetul local, susţin autorităţile. 

    Anul trecut, la Braşov au fost circa 9.000 de familii care au beneficiat de ajutor pentru căldură de la Primărie, însă anul acesta nu a început încă depunerea de cereri pentru ajutoare, aceasta fiind programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie.

    În bugetul pe anul 2012, subvenţia de la bugetul local pentru încălzire este de 13,37 de milioane de lei, faţă de 2011, când din bugetul local s-au plătit 10,87 de milioane de lei.